Letní zeleninová omáčka

Tento recept na omáčku z paprik, cukety a cibule je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu a připravit chutnou, hustou omáčku, která se hodí jak na těstoviny, tak i jako studený dip. Kombinace sladkosti paprik, jemné cukety a výrazné chuti cibule je ideální pro různé pokrmy. Omáčku lze snadno zavařit a uchovat na delší dobu, takže si ji můžete užívat kdykoli během roku.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Papriky si očistíme od semínek a nakrájíme na menší kousky. Cuketu můžeme oloupat, pokud má tuhou slupku, a také ji nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
2.
Ve velkém hrnci rozehřejeme trochu oleje a začneme restovat cibuli. Až začne cibule zlátnout, přidáme papriky a cuketu. Smažíme zeleninu na středním ohni asi 10–15 minut, dokud nezačne měknout.
3.
Přidáme rajčatový protlak, ocet, cukr, sůl, pepř, sladkou papriku a česnek. Vše důkladně promícháme a necháme směs vařit na mírném ohni asi 30–40 minut, dokud se zelenina nerozvaří a omáčka nezhoustne.
4.
Až bude omáčka dostatečně hustá a zelenina měkká, můžeme ji nechat trochu vychladnout a následně rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. (Pokud preferujete kousky zeleniny, můžete tento krok vynechat.)
5.
Zavařování (pokud chceme omáčku uchovat na později): Ještě horkou omáčku plníme do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Sklenice pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme je takto vychladnout, aby se víčka správně zatáhla.
6.
Podáváme na těstovinách klidně místo kečupu. Omáčka má všestranné využití. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 8.9.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
50 min vaření
1 hod 20 min celkem
Množství: 6 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 26 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
226.11 kcal
Protein
6.93 g
Sacharidy
z toho cukr
41.19 g
37.49 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
1.42 g
0.28 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama