Sladké houstičky

Sladké kynuté houstičky jsou lahodnou pochoutkou vhodnou k snídani nebo svačině, jemně sladké a nadýchané. Jsou vynikající samotné nebo s máslem a marmeládou.

Reklama

Ingredience

Na kvásek

Na těsto

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
V misce smícháme vlažné mléko s lžičkou cukru a rozdrobíme kostku droždí. Necháme kvásek vzejít asi 10–15 minut na teplém místě.
2.
Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek a sůl. Do středu uděláme důlek a přidáme vejce, vzešlý kvásek a měkké máslo.
3.
Všechny suroviny dobře promícháme a hněteme, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky.
4.
Přikryjeme těsto čistou utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě asi 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5.
Po vykynutí těsto rozdělíme na menší kousky (asi 12–15 podle velikosti houstiček) a vytvarujeme do houstiček. Můžeme je zatočit, uplést nebo nechat v jednoduchém kulatém tvaru.
6.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Houstičky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, případně potřeme vejcem pro lesk. Pečeme 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé.
7.
Po upečení necháme houstičky vychladnout na mřížce. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 4.11.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 40 min příprava
20 min vaření
2 hod celkem
Množství: 12 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 6 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
350.90 kcal
Protein
7.22 g
Sacharidy
z toho cukr
47.55 g
10.82 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
13.80 g
8.18 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama