Švestkový koláč

Švestkový koláč je klasický kynutý moučník, který skvěle kombinuje sladkokyselé švestky s jemnou máslovou drobenkou a mletým mákem. Tento recept je ideální pro podzimní sezónu, kdy jsou švestky čerstvé a plné chuti. Příprava vyžaduje trochu času na kynutí, ale výsledkem je vláčný koláč, který si oblíbí celá rodina.

Reklama

Ingredience

Na kvásek

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
V hrníčku smícháme 50 ml vlažného mléka s 1 lžičkou cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít na teplém místě.
2.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a kypřící prášek. Uprostřed vytvoříme důlek, přidáme 3 vajíčka, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout přikryté na teplém místě asi 1 hodinu.
3.
V misce smícháme studené máslo, mouku a cukr a rukama vytvoříme drobivou směs.
4.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
5.
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu do velikosti plechu a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem.
6.
Těsto poklademe švestkami a posypeme je drobenkou.
7.
Nakonec koláč posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem dle chuti.
8.
Koláč pečeme v troubě přibližně 30-35 minut dozlatova.
9.
Po vychladnutí podáváme. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 20.11.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 25 min příprava
35 min vaření
2 hod celkem
Množství: 12 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 10 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
415.05 kcal
Protein
7.88 g
Sacharidy
z toho cukr
54.40 g
20.48 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
17.58 g
9.63 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama