Švestkový koláč
- Přidat foto
-
Reklama
Švestkový koláč je klasický kynutý moučník, který skvěle kombinuje sladkokyselé švestky s jemnou máslovou drobenkou a mletým mákem. Tento recept je ideální pro podzimní sezónu, kdy jsou švestky čerstvé a plné chuti. Příprava vyžaduje trochu času na kynutí, ale výsledkem je vláčný koláč, který si oblíbí celá rodina.
Reklama
Ingredience
Na kvásek
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Postup přípravy
1.
V hrníčku smícháme 50 ml vlažného mléka s 1 lžičkou cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít na teplém místě.
2.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a kypřící prášek. Uprostřed vytvoříme důlek, přidáme 3 vajíčka, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout přikryté na teplém místě asi 1 hodinu.
3.
V misce smícháme studené máslo, mouku a cukr a rukama vytvoříme drobivou směs.
4.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
5.
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu do velikosti plechu a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem.
6.
Těsto poklademe švestkami a posypeme je drobenkou.
7.
Nakonec koláč posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem dle chuti.
8.
Koláč pečeme v troubě přibližně 30-35 minut dozlatova.
9.
Po vychladnutí podáváme. Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
25 min příprava 35 min vaření 2 hod celkem |
Množství: | 12 × porce |
Autor: | Zuzana |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 10 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
415.05 kcal |
Protein |
7.88 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
54.40 g
20.48 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
17.58 g
9.63 g
|
Reklama
Reklama