Hruškový kompot

Máte doma spoustu hrušek? Domácí kompot je skvělý způsob, jak je zpracovat. Chutná skvěle teplý i studený a připravuje se snadno. Až vás hrušky omrzí, vyzkoušejte stejný postup třeba s jablky.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Hrušky vykrájíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Tvrdší odrůdy, jako jsou pozdní hrušky, se hodí nejlépe, protože se nerozvaří.
2.
Hrušky vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené.
3.
Přidáme cukr podle chuti, badyán, skořici, hřebíčky a citronovou šťávu.
4.
Rozřízneme vanilkový lusk, vyškrábneme semínka a přidáme do hrnce spolu s luskem (nebo použijeme vanilkový extrakt).
5.
Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme jen krátce – stačí 5–10 minut, aby hrušky změkly, ale nerozvařily se.
6.
Kompot podáváme ještě teplý nebo necháme vychladnout. Je výborný samotný, jako příloha ke sladkým jídlům nebo s trochou šlehačky či jogurtu. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 11.12.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
10 min vaření
30 min celkem
Množství: 6 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 20 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
161.34 kcal
Protein
0.65 g
Sacharidy
z toho cukr
37.29 g
33.01 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
0.28 g
0.04 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama