Dušené hovězí na kořenové zelenině

Dušené hovězí na kořenové zelenině je klasika české kuchyně, která spojuje šťavnaté hovězí maso s bohatou chutí zeleniny, jako je mrkev, celer a petržel. Tento pokrm je ideální na podzimní či zimní dny, kdy vás zahřeje a potěší svou domácí a poctivou chutí. Podává se nejčastěji s těstovinami, knedlíkem nebo brambory.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Zeleninu (mrkev, petržel a celer) očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme.
2.
V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo. Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
3.
Do výpeku přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a česnek a společně restujeme, dokud nezačne zelenina vonět a zlátnout.
4.
Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Pokud používáme červené víno, přilijeme ho nyní a necháme chvíli provařit, aby se odpařil alkohol.
5.
Do hrnce vrátíme maso, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou.
6.
Když je maso měkké, zahustíme omáčku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Necháme provařit asi 10 minut. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
7.
Hotové dušené hovězí podáváme s těstovinami či jinou přílohou dle vlastních preferencí. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 10.1.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
3 min vaření
3 hod 30 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 59 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
517.09 kcal
Protein
46.37 g
Sacharidy
z toho cukr
17.99 g
6.98 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
24.03 g
11.65 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama