Makový závin

Makový závin je klasická a oblíbená dobrota, která kombinuje měkké kynuté těsto s bohatou a voňavou makovou náplní. Ideální pro posezení u kávy nebo čaje.

Reklama

Ingredience

Na makovou náplň

Na dokončení

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
V menší misce smícháme droždí s lžící cukru, trochou vlažného mléka a lžící mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 10 minut).
2.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout přikryté čistou utěrkou na teplém místě 60 minut.
3.
V kastrůlku zahřejeme mléko a přidáme mletý mák, cukr, vanilkový cukr, med a skořici. Vaříme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Necháme vychladnout.
4.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na obdélník. Rovnoměrně potřeme makovou náplní, necháme okraje volné.
5.
Zarolujeme jako závin, okraje dobře přitiskneme, aby náplň nevytékala. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
6.
Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 20 minut kynout.
7.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Závin pečeme cca 25–30 minut dozlatova.
8.
Po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 26.1.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 40 min příprava
30 min vaření
1 hod 10 min celkem
Množství: 8 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 17 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
585.31 kcal
Protein
14.83 g
Sacharidy
z toho cukr
80.08 g
34.73 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
21.64 g
7.25 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama