Loupáky s mákem

Loupáky jsou klasickým pečivem české kuchyně, oblíbené zejména ke snídani nebo svačině. Díky máslovému těstu a jemné textuře se skvěle hodí s džemem, medem nebo jen tak s máslem. Jejich nadýchaná struktura a voňavá kůrka posypaná mákem zaručeně potěší celou rodinu.

Reklama

Ingredience

Množství na
  kusů

Postup přípravy

1.
Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí, 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Promícháme a necháme 10–15 minut vzejít kvásek.
2.
V míse smícháme hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Podle potřeby přidáme trochu mouky nebo mléka. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
3.
Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme do oválného plátu a srolujeme od širší strany směrem k užší, aby vznikl rohlíček. Konce mírně zahněte, aby vznikl typický tvar loupáku.
4.
Loupáky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20–30 minut kynout.
5.
Žloutek rozmícháme s trochou mléka a loupáky touto směsí potřeme. Posypeme mákem.
6.
Loupáky vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15–18 minut dozlatova. Necháme vychladnout. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 27.1.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
15 min vaření
2 hod celkem
Množství: 8 × kusů
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × kusů = 4 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × kusů
Energetická hodnota
332.55 kcal
Protein
8.80 g
Sacharidy
z toho cukr
55.18 g
9.25 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
7.40 g
3.95 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama