Loupáky s mákem
- Přidat foto
-
Reklama
Loupáky jsou klasickým pečivem české kuchyně, oblíbené zejména ke snídani nebo svačině. Díky máslovému těstu a jemné textuře se skvěle hodí s džemem, medem nebo jen tak s máslem. Jejich nadýchaná struktura a voňavá kůrka posypaná mákem zaručeně potěší celou rodinu.
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí, 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Promícháme a necháme 10–15 minut vzejít kvásek.
2.
V míse smícháme hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Podle potřeby přidáme trochu mouky nebo mléka. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
3.
Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme do oválného plátu a srolujeme od širší strany směrem k užší, aby vznikl rohlíček. Konce mírně zahněte, aby vznikl typický tvar loupáku.
4.
Loupáky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20–30 minut kynout.
5.
Žloutek rozmícháme s trochou mléka a loupáky touto směsí potřeme. Posypeme mákem.
6.
Loupáky vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15–18 minut dozlatova. Necháme vychladnout. Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
20 min příprava 15 min vaření 2 hod celkem |
Množství: | 8 × kusů |
Autor: | Zuzana |
Cena ingrediencí: | 1 × kusů = 4 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × kusů |
Energetická hodnota |
332.55 kcal |
Protein |
8.80 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
55.18 g
9.25 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
7.40 g
3.95 g
|
Reklama
Reklama