Vánočka s rozinkami

Vánočka s rozinkami je oblíbený tradiční český pokrm, který se často připravuje během svátečních období, zejména na Vánoce. Tento sladký kynutý chléb je měkký, lehce sladký a plný rozinek, což mu dodává bohatou chuť. Je ideální ke konzumaci samotná, s máslem nebo jinými dobrotami. Pečení vánočky je krásnou součástí vánočních tradic a domácí atmosféry.

Reklama

Ingredience

Na ozdobu

Množství na
  kus

Postup přípravy

1.
Rozinky zalijeme rumem a necháme nasáknout.
2.
V menší misce rozmícháme droždí se lžící cukru a vlažným mlékem. Necháme 10 minut odstát, dokud nevznikne kvásek.
3.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme zbývající cukr, rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli a kvásek. Vše důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto.
4.
Přidáme namočené rozinky a dobře zapracujeme do těsta. Necháme těsto kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5.
Po vykynutí těsto rozdělíme na tři stejné části. Každou část rozdělíme na tři stejné díly, které zpracujeme do válečků. Při pletení vánočky začneme od středu a postupujeme směrem ke koncům.
6.
Hotovou vánočku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme 20 minut odpočívat a následně potřeme bílkem a zasypeme plátky mandlí.
7.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut, nebo dokud není zlatavá.
8.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce a podle chuti můžeme posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 11.2.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 4 hod příprava
45 min vaření
4 hod 45 min celkem
Množství: 1 × kus
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × kus = 65 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:

Nutriční hodnoty

Množství
1 × kus
Energetická hodnota
3,122.99 kcal
Protein
85.13 g
Sacharidy
z toho cukr
506.00 g
126.71 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
72.23 g
31.98 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama