Vánočka s rozinkami
Vánočka s rozinkami je oblíbený tradiční český pokrm, který se často připravuje během svátečních období, zejména na Vánoce. Tento sladký kynutý chléb je měkký, lehce sladký a plný rozinek, což mu dodává bohatou chuť. Je ideální ke konzumaci samotná, s máslem nebo jinými dobrotami. Pečení vánočky je krásnou součástí vánočních tradic a domácí atmosféry.
Reklama
Ingredience
Na ozdobu
Postup přípravy
1.
Rozinky zalijeme rumem a necháme nasáknout.
2.
V menší misce rozmícháme droždí se lžící cukru a vlažným mlékem. Necháme 10 minut odstát, dokud nevznikne kvásek.
3.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme zbývající cukr, rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli a kvásek. Vše důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto.
4.
Přidáme namočené rozinky a dobře zapracujeme do těsta. Necháme těsto kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5.
Po vykynutí těsto rozdělíme na tři stejné části. Každou část rozdělíme na tři stejné díly, které zpracujeme do válečků. Při pletení vánočky začneme od středu a postupujeme směrem ke koncům.
6.
Hotovou vánočku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme 20 minut odpočívat a následně potřeme bílkem a zasypeme plátky mandlí.
7.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut, nebo dokud není zlatavá.
8.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce a podle chuti můžeme posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
4 hod příprava 45 min vaření 4 hod 45 min celkem |
Množství: | 1 × kus |
Autor: | Zuzana |
Cena ingrediencí: | 1 × kus = 65 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × kus |
Energetická hodnota |
3,122.99 kcal |
Protein |
85.13 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
506.00 g
126.71 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
72.23 g
31.98 g
|
Reklama
Reklama