Polévka z bílých fazolí s rozmarýnem a česnekem

Krémová polévka z bílých fazolí s rozmarýnem, česnekem a olivovým olejem je jednoduchý, ale elegantní pokrm, který vyniká svou jemnou texturou a aromatickou chutí. Díky kombinaci výživných fazolí, voňavého rozmarýnu a krémové konzistence je tato polévka ideální volbou pro chladnější dny i jako lehký oběd. Podává se s kapkou kvalitního olivového oleje a krutonky nebo opečeným chlebem.

Reklama

Ingredience

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
Pokud používáme sušené fazole, namočíme je na 8–12 hodin do studené vody. Poté je propláchneme a uvaříme doměkka (cca 1–1,5 hodiny). Pokud používáme fazole z konzervy, propláchneme je a necháme okapat.
2.
Na olivovém oleji v hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek dozlatova. Přidáme větvičku rozmarýnu a krátce osmahneme, aby uvolnila aroma.
3.
K základu přidáme vařené fazole a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 10 minut, aby se chutě propojily.
4.
Vyjmeme větvičku rozmarýnu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud je konzistence příliš hustá, přidáme trochu vody nebo vývaru. Dochutíme solí a pepřem.
5.
Polévku podáváme v miskách, zakápnutou extra panenským olivovým olejem. Podáváme s opečeným chlebem nebo krutony. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 25.2.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Hodnocení:
Čas: 10 min příprava
30 min vaření
40 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Zuzana
Kategorie a štítky:

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
193.35 kcal
Protein
9.73 g
Sacharidy
z toho cukr
24.62 g
2.90 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
3.98 g
0.66 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama