Makový řez s krémem ze slaného karamelu

Tento lahodný vrstvený řez kombinuje nadýchaný makový korpus s jemným krémem ze slaného karamelu. Sladkost krému v kontrastu se slaným tónem vytváří dokonale vyváženou chuť. Skvělý dezert pro milovníky máku a karamelu!

Reklama

Ingredience

Makový korpus

Krém

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
Připravíme si makový korpus. V míse smícháme mouku, mletý mák a prášek do pečiva.
2.
Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko, olej a vanilkový extrakt.
3.
Do tekuté směsi postupně zapracujeme suché ingredience.
4.
Těsto rozdělíme na dva stejné plechy vyložené pečicím papírem (nebo pečeme postupně) a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut. Po upečení necháme pláty vychladnout.
5.
Připravíme si slaný karamel: Cukr nasypeme do suchého hrnce a na mírném ohni necháme pomalu rozpustit. Nemícháme, jen lehce nakláníme hrnec.
6.
Jakmile cukr získá jantarovou barvu, stáhneme z plotny a přidáme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí.
7.
Postupně přiléváme smetanu a špetku soli. Vrátíme na oheň a mícháme, dokud nevznikne hladký karamel. Necháme vychladnout.
8.
Nyní si připravíme krém: Mascarpone smícháme se slaným karamelem do hladkého krému. Zvlášť vyšleháme smetanu a lehce ji vmícháme do krému.
9.
Nakonec sestavíme řez. Na první makový plát rozetřeme polovinu krému. Položíme druhý plát korpusu a natřeme zbylý krém. Necháme v lednici alespoň 3 hodiny odležet. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 27.3.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Hodnocení:
Ohodnotit recept
Čas: 30 min příprava
15 min vaření
45 min celkem
Množství: 12 × porce
Autor: Zuzana
Kategorie a štítky:

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
513.75 kcal
Protein
7.11 g
Sacharidy
z toho cukr
40.21 g
27.43 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
36.02 g
17.26 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama