Císařský trhanec

Císařský trhanec je sladký pokrm, který se podává v alpách a německy mluvících zemích, zejména v Rakousku, kde ho údajně vymyslel kuchař císařovny Sissi. Je to sytý pokrm, který se podává jako dezert, ale velmi často ho dostanete v množství, které vydá za samostatné jídlo. Uvařit ho je velmi snadné a docela rychlé. Podává se spolu s rozvařenými jablky nebo s jinou ovocnou omáčkou.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Večer před tím, než začnete vařit, namočte rozinky do rumu a nechte je namáčet přes noc v lednici. Těsně před přípravou je slijte a nechte okapat.
2.
Jako další věc si připravte jablka. Oloupejte je a nakrájejte na malé kostičky. Ihned je dejte do kastrolu, trochu je podlijte a přidejte citronovou šťávu a cukr. Chvilku je duste. Když jsou jablka měkká, nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Jablka můžete rozmixovat najemno nebo nechat kousek, záleží jen na chuti.
3.
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků si připravte pevný sníh. Žloutky metlou rozšlehejte spolu s mlékem a moukou. Šlehejte dokud nebude těsto dokonale hladké a husté, asi jako lívancové těsto. Práci můžete svěřit robotovi. Těsto nechte asi 30 minut odpočinout. Poté do něj pomalu vmíchejte našlehané bílky.
4.
Rozehřejte si pánev a pomalu na ní rozpusťte máslo. Polovinu těsta vlijte do pánve, posypte ho rozinkami namočenými v rumu a pak vlijte zbytek těsta.
5.
Pokud máte k pánvi pasující pokličku, přiklopte ji a nechte placku zespoda opéci. Pak si vezměte vařečku nebo obracečku a těsto roztrhejte na kusy, přidejte ještě máslo a opečte tak, aby byl každý kousek ze všech stran zlatavý.
6.
Množství těsta je na dvě průměrné pánve, pokud ale disponujete pánví velkou, můžete těsto udělat naráz, nebo naopak, pokud máte malou pánev, udělejte placek více.
7.
Podávejte trhanec teplý, pocukrovaný a s miskou jablek k namáčení.

Od: Jana Qara, 26.11.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
10 min vaření
30 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 18 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
625.95 kcal
Protein
16.80 g
Sacharidy
z toho cukr
69.94 g
24.44 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
31.06 g
17.43 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama