Amaretky s pomerančem

Pokud máte rádi mandlové cukroví nebo marcipán, určitě si oblíbíte i amaretky s pomerančem. Díky vysokému obsahu mandlí, mandlovému aroma a bílkům, jsou chuťově i složením marcipánu podobné. Můžete je upéci jako vánoční cukroví, ale také jako osvěžující sušenky k čaji, během celého roku. Do amaretek se nedává žádná mouka, mohou je tak i celiaci.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. V kastrůlku si ohřejte med a až zřídne, zašlehejte ho postupně a pomalu do bílkového sněhu. Sníh šlehejte dokud nebude lesklý a nebude držet do špiček.
2.
V další míse si smíchejte cukr, kůru z citronu i pomeranče nastrouhanou najemno, (šťávu z pomeranče přidávejte pomalu až nakonec, aby těsto příliš nezřídlo, nedalo by se sním pak pracovat), mleté mandle, sůl a mandlový extrakt.
3.
Směs pak smíchejte s bílkovým sněhem. Těsto je poměrně řídké a hlavně lepkavé, po smíchání ho nechte v lednici alespoň dvě hodiny. Můžete ho ale nechat zrát až dva dny. Pokud by se vám těsto zdálo příliš řídké, můžete ho trochu dohustit mletými mandlemi. Po vyndání z lednice, rozdělte těsto na 4 díly a z každého vyválejte tenčí váleček o průměru cca 3 cm.
4.
Každý váleček obalte v mandlových plátcích. S těstem se pracuje hůře, ruce si případně můžete máčet v moučkovém cukru i jím můžete těsto podsypávat, ale nemějte válečky obalené v cukru příliš, nedržely by vám na nich plátky mandlí.
5.
Až budete mít válečky hotové a obalené v mandlích, odkrajujte postupně cca 3 - 4 cm velké kousky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Amaretky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je pocukrujte moučkovým cukrem.

Od: Jana Qara, 6.12.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
20 min vaření
30 min celkem
Množství: 30 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 5 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
79.60 kcal
Protein
2.25 g
Sacharidy
z toho cukr
5.45 g
4.92 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.48 g
0.45 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama