Raw dortík čokoládového vzhledu, ale s lehkou pomerančovou chutí. Naprosto mě to spojení chutí odrovnalo. Bohužel ale množství ingrediencí z něho dělá trochu luxusnější mlsání.
Datle a fíky máme většinou spojeny s vánočními svátky a bohatě prostřenou tabulí plnou cukroví a ovoce. Datle i fíky jsou však dostupné po celý rok, minimálně v sušené podobě. Mají blahodárný vliv na zdraví i dobrou náladu, dopřejte si je častěji.
Datle pro svou výživnou hodnotu bývaly hlavním zdrojem potravy pro obchodníky cestující týdny pouští na velbloudech. Slisovaly se do podoby chlebového bochníku a sloužily jako zdroj sacharidů, vitamínů a minerálů. Datle jsou přírodním cukrem, obsahují železo, draslík a vápník. Díky nim máte mnohem více energie.
Na větší množství datlí by si měli dát pozor ti, kteří hlídají štíhlou linii. Datle jsou kalorickou bombou. Doporučují se po sportovních aktivitách, při rekonvalescenci po náročném onemocnění, těhotným ženám a těm, co se snaží nabrat svalovou hmotu. Dále pomáhají při nejrůznějších zdravotních obtížích.
Datle obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, aminokyseliny i draslík. V trávícím traktu podporují rozmnožení probiotických bakterií a chrání správné fungování střevní mikroflóry. Pomáhají nastolit správnou funkci trávícího cyklu a potlačují růst patogenních organizmů v trávicím traktu.
Jsou přirozeným a přírodním zdrojem železa, proto se doporučují při léčbě anémie. Dodávají tělu rychle příliv energie, s datlemi se cítíme mnohem méně unavení.
Vysoký obsah draslíku podporuje činnost nervové soustavy a mozku. Pomáhají se soustředěním a pamětí.
Datle pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, bojují proti vysokému tlaku a působí jako prevence onemocnění srdce nebo mozkové mrtvice.
Sladké plody jsou afrodiziakem a při pravidelném užívání pomáhají i při problémech s početím díky vysokému obsahu estradiolu a flovonoidů. Jiným způsobem použití je lék proti kocovině.
Ve vyváženém jídelníčku by se měla objevit alespoň jedna datle denně.
Raw dortík čokoládového vzhledu, ale s lehkou pomerančovou chutí. Naprosto mě to spojení chutí odrovnalo. Bohužel ale množství ingrediencí z něho dělá trochu luxusnější mlsání.
Fíky jsou slaďounkou plodinou, která provází lidstvo od pradávna. Semena fíků byla objevena ve stravě lidí už před 11 tisíci lety. Fíky jsou bohaté na sacharidy, draslík, vitamín B6 a tryptofan. Mají nízký glykemický index, sníží pocit hladu a drží stabilní hladinu cukru v krvi. Tím nedochází k přejídání a fíky pomáhají při procesu hubnutí.
Fíky prospívají oběhovému systému, snižují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Nejčastější novoroční předsevzetí jsou: chci jíst zdravěji a chci zhubnout. Ať už patříte či nepatříte k těmto skupinám lidí, určitě se shodneme na tom, že je zdraví důležité. Ale ty naše chutě! Jak můžeme uspokojit tělo lačnící po něčem dobrém, sladkém, ale zároveň mu místo prázdných kalorií dopřejeme výživu? Vyzkoušejte zdravý čokoládový koláč s matchou. Jeho příprava je snadná a nezabere vám více než 30 min.
Po fících by měly sáhnout ženy v menopauze a ženy užívající hormonální antikoncepci. Fíky jim přirozeně doplní vitamin B6, o který přicházejí.
Obsažený tryptofan začne působit na vyplavení serotoninu, zvyšuje jeho syntézu. Tím působí na dobrou náladu, pocit štěstí a chrání proti dlouhodobým depresím.
Datle i fíky jsou plné přírodního cukru. Jejich využití v kuchyni se přímo nabízí. Při pečení můžete namísto cukru použít fíkové plody, datlový sirup nebo kousky sušených datlí. Zároveň se sušené datle i fíky používají do raw dezertů, ovocných salátů, horkých nápojů nebo v kombinaci s aromatickými sýry.
Jestliže patříte mezi ty, kteří mají datle a fíky pouze na vánočním stole, je nejvyšší čas to napravit. Zařaďte sušené plody společně s oříšky jako zdravou svačinku nebo si je připravujte v horkém nápoji před spaním.
Od: Iva V, 8.11.2020