Černé jeřabiny jsou známé pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Tyto trpké plody se dají zavařovat, ale i mrazit a sušit. Vyzkoušejte tento recept na "brusinky" a budete tyto plody milovat.
Těšíte se na zahrádce z nadúrody černých bobulí arónie, ale pořádně si nevíte rady, co vlastně s nimi? Nenechávejte je ptáčkům, byla by to škoda. V kuchyni z nich totiž hravě vykouzlíte výtečnou zavařeninu nebo skvělé víno. Arónie je navíc doslova nadupaná antioxidanty a vitaminem C, takže její konzumací prospějete i svému zdraví.
Arónie, přesněji temnoplodec černoplodý (latinsky Aronia melanocarpa), nemá žádné specifické nároky na pěstování. Tento keř, případně strom nižšího vzrůstu, si tak mohou na zahrádce vysázet bez obav i méně zkušení pěstitelé.
Rostlina existuje v mnoha různých kultivarech, z nichž některé se mohou pochlubit půvabným dekorativním vzhledem. V jarních měsících okouzlí arónie záplavou něžných bělavých nebo jemně narůžovělých květů, v pozdním létě se pak pyšní bohatou úrodou kulatých tmavě červených až černých plodů, kterým se přezdívá černé jeřabiny.
Patříte k těm nedočkavcům, kteří čerstvě dozrálé plody strčili rovnou do pusy a zaskočila je výrazná trpká až svíravá chuť? Nelekejte se předčasně, čím déle necháte bobule zrát, tím lepší získají chuť. A zajímavé chuťové vlastnosti se ještě více prohloubí následným zpracováním v kuchyni.
zavařeninu (výborně se hodí například k uzenému masu)
sirup (společně se sodou z něj vykouzlíte zdravou osvěžující limonádu)
netradiční povidla
džem
domácí víno či likér
smoothie nápoje
Plody arónie můžete také jednoduše nasušit v sušičce ovoce nebo troubě. Takto zpracované plody uchovávané na suchém a temném místě vydrží bez úhony celou zimu. Při pečení mohou nahradit běžnější rozinky či brusinky, hodí se také do čajových směsí, ovesných kaší, jogurtů, domácích müsli tyčinek a samozřejmě je lze konzumovat i samotné.
Černé jeřabiny jsou známé pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Tyto trpké plody se dají zavařovat, ale i mrazit a sušit. Vyzkoušejte tento recept na "brusinky" a budete tyto plody milovat.
Arónie poutá zaslouženou pozornost nejenom v oblasti kulinářských zážitků, ale zároveň svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Ostatně, není se čemu divit, najdeme v ní totiž celou řadu zajímavých látek a mikroživin.
Plody obsahují především vysokou koncentraci vitaminu C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a má významné antioxidační vlastnosti. Je v nich ale zastoupený také vitamin A, komplex vitaminů B, rutin (ten je perfektní vzpruhou pro žíly), stejně jako některé minerální látky. Namátkou se jedná například o draslík, hořčík, mangan, vápník, železo, zinek a jód.
antioxidační vlastnosti (ochrana buněk před oxidativním stresem)
podpora imunitního systému
příznivý efekt na žíly, prevence křečových žil
přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu
blahodárný vliv na játra a ledviny
detoxikační účinky
snižuje hladinu krevního cukru
prospěšně působí na nervovou soustavu (zejména na paměť a schopnost koncentrace)
Novější vědecké výzkumy ukazují i zajímavý potenciál v oblasti protirakovinných účinků. Dosavadní experimenty totiž prokázaly slibné výsledky.
Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, sciencedirect.com
Od: Jitka Kučová, 3.2.2022