Úžasná dobrota, která nesmí chybět nikde tam, kde je vychlazený zlatavý mok. Na party připravujte v hojném počtu. A i když množství přeženete, stejně jich nepřichystáte dost. Komu nesedí obal z mleté papriky, ať vyzkouší mleté vlašské ořechy.
Mletá paprika patří mezi vůbec nejžádanější a nepoužívanější koření. Je neodmyslitelnou součástí celé škály pokrmů včetně některých tradičních českých jídel. Mletou papriku ale nelze házet do jednoho pytle. Existuje mnoho variant, které se od sebe odlišují barevným odstínem, chuťovými vlastnostmi i způsobem použití.
Sladká paprika není pálivá, a proto má v kuchyni opravdu široké využití. Nejčastěji je k dispozici maďarská nebo španělská paprika.
Pro španělskou papriku je charakteristická opravdu výrazná sytě červená barva. Během tepelného zpracování má ale tendenci zhořknout, čímž získá nežádoucí příchuť.
Kvůli tomu se používá především ve studené kuchyni, připravovaným pokrmům propůjčí nádherný červený odstín. Skvěle se hodí například do tvarohových pomazánek, sýrových rolád, stejně jako k efektnímu dozdobení obložených chlebíčků a jednohubek.
Úžasná dobrota, která nesmí chybět nikde tam, kde je vychlazený zlatavý mok. Na party připravujte v hojném počtu. A i když množství přeženete, stejně jich nepřichystáte dost. Komu nesedí obal z mleté papriky, ať vyzkouší mleté vlašské ořechy.
Maďarská paprika je tak trochu opakem té španělské. Její barva sice není tak krásně sytá, avšak koření si svou chuť zachovává i při tepelné úpravě.
Právě maďarská paprika je tudíž ideální volbou při přípravě různých vařených a pečených jídel. Výtečné chuťové vlastnosti vyniknou zejména v různých druzích gulášů, uplatní se ale také v polévkách, omáčkách či masových marinádách.
Hovězí gulášek je taková klasika v kuchyni a rozhodně jednou za čas nesmí chybět na našem stole.
Při nákupu si pohlídejte, jaké koření kupujete. Španělská i maďarská paprika totiž existují také v pálivé podobě.
Charakteristickou pálivou chuť dodají jídlu chilli papričky. V současnosti existuje veliké množství odrůd a šlechtěním stále vznikají i nové.
Chilli papričky obsahují alkaloid zvaný kapsaicin. Právě on je tou látkou, která způsobuje jejich pálivost. Ta má dokonce své vlastní označení v podobě tzv. SHU stupnice (Scovilleho jednotky pálivosti). Snadno tak lze zjistit, jak na tom konkrétní odrůda je. Některé chilli papričky jsou pouze mírně pálivé, zatímco jiné lze doporučit pouze zkušeným gurmánům.
K vyhledávaným chilli papričkám patří například následující odrůdy.
Odrůda Jalapeno patří k vůbec nejznámějším chilli papričkám. Má spíše mírnější ostrost, a proto ji mohou vyzkoušet i ti, kteří zatím nemají s konzumací pálivých papriček mnoho zkušeností.
Typicky mexickým receptem jsou tortilly s kuřecím masem a jalapeño. V případě, že nemáte rádi až tak pálivá jídla, jalapeño můžete vynechat nebo dát pouze malé množství. Hotové plněné tortilly se namáčejí do různých druhů dipů. My jsme si vybrali česnekovo-smetanový dip a omáčku Salsa Verde, kterou koupíte již hotovou v balení.
Oproti předchozím papričkám je již Teja výrazně ostřejší. Původ má poněkud netradičně v Indii. Při přípravě pokrmů stačí použít špetku tohoto pikantního koření k tomu, aby se docílilo pálivých vlastností.
Světoznámou odrůdou chilli papriček je Habanero, která se proslavila vysokým stupněm pálivosti. Poměrně dlouhou dobu se dokonce jednalo o vůbec nejpálivější papričku na světě!
V roce 2013 se stala absolutní nejpálivější vítězkou mezi chilli papričkami. Její pálivost je skutečně extrémní a rozhodně není vhodná pro běžné uživatele.
Chilli papričky jsou známé už tisíce let a využívané pro blahodárné účinky na zdraví. Mají vysoký obsah vitamínů, pomáhají s hubnutím i s úzkostnými stavy. Pálivý ďáblík umí snížit cholesterol i regulovat hladinu cukru v krvi.
Zdroje: pepperscale.com/hungarian-paprika-vs-spanish-paprika/, bonappetit.com, pepperscale.com/carolina-reaper/, pepperscale.com/habanero-vs-jalapeno/
Od: Jitka Kučová, 17.2.2022