Rucola má příjemně nahořklou chuť a v kombinaci s kyselou salátovou zálivkou je výborná. Je tak předurčena ke kombinaci s nejrůznějšími druhy zeleniny. S ledovým salátem a ředkvičkami si výborně rozumí.
Má roztomilý vzhled a chutný pálivý vnitřek. Jinak však příliš pozornosti většinou nepoutá. To je ale veliká škoda. Zdánlivě obyčejná ředkvička totiž může vnést do kuchyně příjemné oživení. Navíc ukrývá řadu cenných mikroživin a má léčivé vlastnosti. Perfektně se hodí také do redukčního jídelníčku.
Ředkvičky patří mezi kořenovou zeleninu. Pěstují se především pro jedlou bulvu, která je ceněná pro svou svěží a pálivou chuť. Ta je nejvýraznější v syrovém stavu. Na výsledných chuťových vlastnostech a míře palčivosti se podílí především četnost zálivky, respektive počasí.
Nejrozšířenější odrůda má kulatou bulvu a jasně červenou barvu s bílým zakončením. Lze se ale setkat i s ředkvičkami, které mají protáhlý válcovitý tvar. Některé kultivary zaujmou také netradiční barvou: bílou, růžovou, tmavočervenou, fialovou či nažloutlou.
Také do nákupního košíku čas od času přihodíte svazek buclatých červených ředkviček? Poté je pravděpodobně schroupete jen tak samotné jako osvěžující chuťovku, případně je nastrouháte do pomazánky. Ředkvičky je ale možné zpracovat i na mnoho dalších skvělých způsobů.
Ředkvičky se hodí prakticky do jakéhokoliv zeleninového salátu. Dobře se totiž kombinují s okurkou, vařenými vejci, ledovým salátem i tvrdým sýrem. Na kousky nakrájené ředkvičky můžete použít dokonce i do bramborového salátu, který příjemně odlehčí.
Rucola má příjemně nahořklou chuť a v kombinaci s kyselou salátovou zálivkou je výborná. Je tak předurčena ke kombinaci s nejrůznějšími druhy zeleniny. S ledovým salátem a ředkvičkami si výborně rozumí.
Ať už připravujete obložené chlebíčky jako pohoštění pro hosty nebo sobě či dětem chystáte sendvič na svačinu, můžete přidat i ředkvičku pokrájenou na tenké plátky.
Nebojte se ředkvičky přidat do zeleninových polévek. Jejich palčivost v nich není příliš výrazná, přesto pokrmu propůjčí zajímavější chuť.
Ředkvičky podušené na másle poslouží jako chutná příloha k pečenému nebo grilovanému masu. Doplnit je lze i šalotkou nebo čerstvým tymiánem. A pokud k dušeným ředkvičkám na závěr přidáte ještě vajíčko, rázem máte na stole vydatnou snídani.
Ředkvička je vynikající v nejrůznějších pomazánkách. Stačí ji jednoduše nastrouhat, případně ji můžete nasekat na menší kousky. Nejoblíbenější je do vaječných a sýrových pomazánek.
Lehounká a lahodná pomazánka, zcela podle zásad zdravého stravování. Při přípravě je třeba myslet na to, že je určena k okamžité spotřebě, protože zelenina i sýr pouští hodně vody.
Možná jste je nikdy neochutnali, ale také ředkvičkové listy jsou jedlé. Je pro ně charakteristická zajímavá nahořklá chuť. Mladé listy jsou perfektní do jarních zeleninových salátů, zatímco ty starší lze připravit podobně jako špenát.
Pokud vám na zahrádce ředkvička vykvetla, dokonce i květy můžete využít v kuchyni. Hodí se třeba k ozdobě salátů nebo obložených chlebíčků.
V ředkvičkách se ukrývá celá řada mikroživin. Vynikají především obsahem vitaminu C, ale najdeme v nich i některé vitaminy skupiny B, vápník, draslík, železo, fosfor, mangan a další minerální látky. Mohou se navíc pochlubit obsahem bílkovin a vlákniny, zatímco tuk je zastoupen pouhými 3 %.
Náleží mezi antioxidanty (chrání buňky před oxidativním stresem)
Pro nízký obsah kalorií se hodí do jídelníčku při redukční dietě
Mají pozitivní vliv na trávicí soustavu (zlepšují zažívání, předchází zácpě)
Přispívají k normální činnosti žaludku (jsou prevencí zánětů a žaludečních vředů)
Vykazují zajímavé protiplísňové vlastnosti
Napomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi
Pečují o zdraví jater a ledvin
Některé výzkumy rovněž naznačují, že právě konzumace ředkviček může představovat zajímavou prevenci před onemocněním rakovinou. Obsažené látky totiž vykazují protirakovinné vlastnosti.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, thekitchn.com
Od: Jitka Kučová, 3.5.2022