Jemná pomazánka s chutí po tresčích játrech doplněná o kapary se perfektně hodí k vínu.
Jsou poměrně malé, poněkud šišaté a nazelenalé. Kapary možná neokouzlí na první pohled, ale do jejich chuti je snadné se zamilovat. Je to však podobné jako s olivami. Buď je milujete, nebo nemusíte. A pokud patříte k té první skupině a kaparů se nemůžete nabažit, můžete si zkusit vyrobit jejich alternativu dokonce i doma.
Kapary jsou ještě nerozvinutá poupata kapary trnité, subtropického keře, který si libuje na kamenitých polohách. Rozšířený je především v zemích okolo Středozemního moře. Jedná se o poléhavou dřevinu s převislými větvemi, která má šedozelené listy a půvabné bělavé květy s dlouhými fialovými tyčinkami.
Květní poupata se mohou sklízet v různých fázích, často se proto liší svou chutí a velikostí. Na trhu je tak k dostání mnoho jakostních tříd kaparů. K těm nejžádanějším patří francouzské kapary označované jako Nonpareilles, jejichž velikost nepřesahuje 7 mm.
Pro kapary je charakteristická pikantní sladkokyselá až lehce nahořklá chuť a zajímavá nezaměnitelná vůně. Tyto vlastnosti ovlivňuje také způsob, jakým se poupata nakládají, respektive charakter použitého nálevu.
Nejčastěji lze pořídit kapary naložené ve slaném nálevu, octu nebo oleji, případně i ve víně. Jestliže byla květní poupata nakládaná ve slaném nálevu, doporučuje se z nich odstranit přebytečnou sůl. To se dělá buď propláchnutím pod proudem čisté vody nebo se kapary nechají pár minut ve vodě ponořené.
Kapary jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně, kde představují tradiční ingredienci široké škály jídel. Používají se k dochucení rozličných slaných pokrmů, stejně jako k jejich ozdobení.
Kapary mohou propůjčit netradiční chuť pomazánkám. Nakládaná poupata se hodí například do vajíčkové, sýrové nebo rybí pomazánky.
Jemná pomazánka s chutí po tresčích játrech doplněná o kapary se perfektně hodí k vínu.
Součástí osvěžujících domácích dipů a dresinků bývá čerstvá nebo nakládaná okurka. Místo ní můžete použít kapary, které stačí rozkrojit na poloviny nebo nahrubo nasekat.
Kapary se výtečně kombinují s těstovinami. Ať už připravujete špagety nebo studený těstovinový salát, kapary propůjčí jídlu intenzivnější chuťové vlastnosti.
Chutný způsob, jak připravit tuňáka z konzervy.
Zvláště malé druhy kaparů představují zajímavou a efektní ozdobu různých slaných jídel. Hodí se například na pizzu, rizoto, pečenou rybu, ale rovněž se používají k oživení obložených chlebíčků a do zeleninových salátů.
Kapary se mohou pochlubit nízkým obsahem kalorií. Jsou proto vhodné i do redukčního jídelníčku.
V poupatech najdeme sodík, měď a vitamin K. Kromě toho je v nich bohatě zastoupen bioflavonoid kvercetin a glykosid rutin. Obě tyto sloučeniny náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem.
Vzhledem k obsaženým látkám může konzumace kaparů vykazovat příznivý efekt v případě zánětu. A rovněž přispívají k prevenci před některými civilizačními chorobami.
Kapara trnitá miluje klimaticky příznivé Středomoří, a proto se s ní v české přírodě nesetkáme. Přesto mohou právě některé druhy rostlin, které u nás běžně rostou, posloužit pro výrobu „falešných“ kaparů. Výsledná chuť se liší podle použité bylinky a charakteru nálevu.
Rostliny vhodné k nakládání poupat:
pampeliška
sedmikráska
medvědí česnek
lichořeřišnice
černý bez
Udělat si vlastní „kapary“ je snadné. Nasbírejte čerstvá a nepoškozená poupata. Poté je důkladně propláchněte čistou vodou a nechte okapat. Následně je vkládejte do zavařovací sklenice. Každou vrstvu poupat zasypte solí. Na závěr vše zalijte horkým octem. Sklenici uzavřete a nechte alespoň 1 týden uležet. Před použitím je možné poupata opětovně propláchnout vodou, a to kvůli snížení obsahu soli
Zdroje: healthline.com, webmd.com, simplybeyondherbs.com
Od: Jitka Kučová, 10.5.2022