Kdo by je nemiloval. Šneci z listového těsta jsou perfektní chuťovkou, která hned zmizí z talíře. Proč? Protože nejlepší jsou ještě teplé! Dají se připravit na 100 a více způsobů. Toto je má oblíbená úprava.
V parném létě se snad nikomu z nás nechce trávit dlouhé hodiny vyvařováním v kuchyni. A není to nutné ani tehdy, pokud očekáváme návštěvu. Máme pro vás inspiraci na jednoduché letní pohoštění pro hosty, které příjemně potěší chuťové pohárky, aniž by jeho příprava zabrala mnoho času.
Listové těsto je oblíbené pro svou chuť a rychlost, s jakou se z něj dají vytvořit výtečné pochoutky, které lze bez obav servírovat i při slavnostnějších příležitostech. Slané tyčinky, šneky a slané i sladké záviny je z něj možné vytvořit prakticky během chviličky.
Velice efektně vypadají bleskové ovocné koláčky z listového těsta. Plát těsta vyválejte a rádýlkem vykrájejte stejně velké čtverce. Doprostřed každého umístěte trochu libovolného džemu a na něj pokládejte ovoce dle chuti. Vynikají jsou například broskve, meruňky, maliny či borůvky. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na plech vyložený pečicím papírem přibližně na 15 minut při teplotě 180 až 200 °C. Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem.
Kdo by je nemiloval. Šneci z listového těsta jsou perfektní chuťovkou, která hned zmizí z talíře. Proč? Protože nejlepší jsou ještě teplé! Dají se připravit na 100 a více způsobů. Toto je má oblíbená úprava.
Jednoduchým pohoštěním, kterým ale neurazíte, jsou obložené studené mísy. Hotové jsou doslova během pouhých pár minut. Použít můžete třeba různé druhy uzenin, kvalitních sýrů, stejně jako rozličnou zeleninu. Na krájení je možné využít i různá ozdobná vykrajovátka a speciální nože.
K obloženým mísám nezapomeňte podávat pečivo. Vhodným doplňkem je i domácí paštika nebo dip. Připravit můžete třeba pikantní guacamole z avokáda, které zaujme svou barvou i svěží a ostrou chutí.
Přátelské posezení přímo na zahradě nebo na terase je ideální příležitostí pro grilování masa, ryb nebo třeba sýrů.
Pro odlehčení můžete vyzkoušet také grilované kukuřičné klasy. Kukuřice se nejprve 10 min předvaří v osolené vodě, osuší se a zhruba 25 minut se griluje. Zda je již hotová, jednoduše ověříte tak, že do ní půjde snadno zapíchnout vidlička. Grilovaná kukuřice chutná nejlépe servírovaná s domácím bylinkovým máslem.
Musím říct, že jsem grilovanou, ani jinak tepelně upravenou zeleninu v minulosti příliš nemusela. Tento recept ale úplně změnil můj pohled na tuto pochutinu. Jídlo je úžasně rychlé, chutná téměř všem a přitom je velice dietní.
Místo hutných buchet se zakysanou smetanou či krémových řezů vsaďte spíše na lehké moučníky s čerstvým ovocem.
Rychlou a výtečnou bublaninu můžete připravit i bez vážení. Na těsto použijte 3 vejce, 8 lžic oleje, 6 lžic mléka, 10 lžic moučkového cukru a 16 lžic polohrubé mouky promíchané s ½ balíčku prášku do pečiva. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a posypte ½ kg třešní nebo jiného ovoce. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C přibližně na 30 minut.
Závin z kynutého, listového či ještě jiného těsta? Lze jej připravit na mnoho způsobů. Jaký připravujete vy? Já miluji tento osvěžující letní závin s tvarohovou náplní, obohacený o sezónní ovoce, jenž dříve připravovala moje prababička. Jeho příprava je velice rychlá, což v teplých a parných dnech jistě ocení každá hospodyňka. Těsto nemusí kynout, ani se několikrát překládat. Pouze jej vypracujete z uvedených surovin a ihned naplníte a upečete. Pojďme na to!…
Zvláště v parném létě je důležité dbát na dostatečný příjem tekutin. Nezapomeňte proto, aby měli také vaši hosté stále k dispozici pití včetně vody.
Dokonce i z obyčejné kohoutkové vody může jednoduše vykouzlit delikátní a voňavý nápoj. Stačí do ní vložit kolečko citronu či limetky a přidat snítku čerstvě utržené máty. Zajímavě dochutí vodu prakticky jakékoliv ovoce. Můžete proto sáhnout třeba po jahodách, borůvkách, melounu nebo klidně i mandarinkách. Z bylinek lze kromě máty vyzkoušet třeba levanduli, meduňku či rozmarýn.
Pokud chcete, aby byla chuť ovoce a bylinek výraznější, vložte džbánek s vodou na několik hodin do lednice.
Rebarborová limonáda je pro všechny, co mají rádi kyselejší nápoje. Rebarbora je známá svými blahodárnými účinky, krásně pročistí organismus, má vliv na krvetvorbu a obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu. Limonáda z rebarbory vás navíc i osvěží a chutná skvěle.
Zdroje: save-on-crafts.com, batonrougeclinic.com, insanelygoodrecipes.com
Od: Jitka Kučová, 3.6.2022