Chutné, zdravé, lehké. Pomazánky ke snídani, svačině i večeři
Pomazánky jsou příjemným doplněním jídelníčku a dá se vymyslet tisíc i více variant. Určitě neplatí, že jsou tučné a že musí obsahovat máslo, aby měly správnou konzistenci. Ukážeme vám pomazánky, které jsou lehké a zdravé. Jsou výbornou večeří i při redukční dietě.
Základní pravidla pro výrobu pomazánek
Základem pomazánky by mělo být jen několik ingrediencí, aby vynikla chuť. Příliš mnoho koření a míchání másla, majonézy, tatarské omáčky, tvarohu a tavených sýrů v základu, kdy vše zvýrazníte kořenící směsí, je na škodu jak chuti, tak nutričním hodnotám pomazánky.
Pomazánky můžete servírovat na pečivu nebo se zeleninovými hranolky jako dip. Pro zeleninové hranolky je vhodná mrkev, okurka, paprika, řapíkatý celer nebo cuketa.
Bohaté na bílkoviny jsou pomazánky z nízkotučného tvarohu, tuňákové pomazánky nebo pomazánky s vejci. Zdravá pomazánka může mít podobu i masové paštiky, připravené z pečeného nebo dušeného kuřecího masa. Do pomazánky můžete přidat i dušeného lososa.
Co do nízkotučných pomazánek
Zdravé pomazánky s velkým množstvím bílkovin připravíte z nízkotučných sýrů nebo tvarohu. Hlavní složkou může být cottage sýr, ricotta, ochucená i neochucená lučina nebo různé druh gervais. Výborný je i řecký jogurt. V malém množství se nemusíte bát ani másla nebo zakysané smetany.
Do základní složky je vhodné přidat rozmixované luštěniny, zeleninu, tofu, vejce nebo rozmixované maso. Nejlepším dochucením je limetová nebo citrónová šťáva, česnek nebo čerstvé sekané bylinky.
Pomazánka z Ricotty a vajecRicotta je čerstvý sýr, který využijete v kuchyni napříč všemi chutěmi. Do slaných pokrmů, sladkých dobrot, do salátů i pomazánek. Spojením Ricotty s vejci dokážeme během chvíle vykouzlit pořádnou porci bílkovinové svačiny anebo večeře. Zkuste místo tvarohu někdy využít Ricottu a uvidíte, že vám tento lahodný, zdravý sýr zachutná a využijete jej u vaření častěji.
Celý recept
Tvarohová pomazánka s vůní česneku
Do nízkotučného tvarohu vmíchejte 3 stroužky česneku a asi 100 g tvrdého sýru s nízkým obsahem tuku. Vše můžete ochutit čerstvými bylinkami nebo sekanou jarní cibulkou. Pro jemnější chuť můžete přidat řecký jogurt.
Pomazánka ze zralého avokáda
Na pomazánku je zapotřebí zralé avokádo. Kdo zakoupí nezralé avokádo, musí jej nechat v pokojové teplotě dozrát. Pak půjde dobře vydlabat a je výborným základem mnohých pomazánek. Zralé avokádo prošlehejte s tvarohem, ochuťte nasekanou jarní cibulkou a stroužkem prolisovaného česneku.
Brokolicová pomazánka s tofu
Brokolici dejte do vroucí vody se solí a uvařte do změknutí. Rychle vychlaďte ve studené vodě s ledem. Poté ji umixujte tyčovým mixérem s uzeným tofu. Na 1 brokolici potřebujete asi 250 g. Vše smíchejte s kořením a olivovým olejem. Na ozdobení se hodí nasekaná čerstvá bazalka.
Červená řepa s tvarohem
Jednu červenou řepu uvařte do změknutí a oloupejte nebo použijte už předvařenou. Promixujte tyčovým mixérem s tvarohem a ochuťte olivovým olejem. Nesmí chybět pepř a sůl.
Cizrna se sezamovou pastou
Cizrnová pomazánka je výborná a má nespočet variací. Základem je sterilovaná cizrna, ale cizrnu si můžete připravit doma vařenou. Přidává se sezamová pasta (Tahini), ta je z rozdrcených sezamových semínek. Sterilovanou cizrnu s 1 lžící sezamové pasty rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme přidat chilli, římský kmín, olivový olej, koriandr, kurkumu nebo citrónovou šťávu.
Tuňáková pomazánka s cottage
Jednoduchá pomazánka plná bílkovin vznikne smícháním tuňáka ve vlastní šťávě s cottage. Přidat můžete vejce natvrdo, jarní cibulku nebo pažitku a vše ochutit hořčicí. Na ozdobu a dochucení je vhodné cherry rajče nebo sterilovaná okurka.
Sardinková pomazánka s tvarohem
Výborná je pomazánka ze sardinek. Pokud sáhnete po sardinkách v oleji, pečlivě odlijte olej. Prošlehejte s tvarohem a kouskem másla. Ochuťte citronovou šťávou a jemně nasekanou jarní cibulkou. K sardinkové pomazánce se hodí sterilovaná okurka. Namísto sardinek je možné použít tuňáka.
Vaječná pomazánka s kari
Výbornou snídaní jsou vejce. Vaječná pomazánka je plná bílkovin a zasytí na dlouhou dobu. 4 vejce natvrdo smíchejte s tvarohem, ochuťte hořčicí a kari kořením. K pečivu přidejte nakládané okurky nebo nakládanou cibulku.
Pomazánky chutnají výborně s celozrnným pečivem nebo domácím kváskovým chlebem. Do pomazánek můžete vmíchat i nejrůznější semínka a obohatit pomazánku o zdravé tuky.
Zdroje: CookingLight.com, HealthLine.com, NDTV.com, LoveandLemons.com, FitFoodWizard.com
Od: Iva V, 27.10.2022