1. Okurka
Obsah vody: přibližně 96,7 %
Ačkoliv nepatří okurka mezi nejbohatší zdroje mikrožin, vyniká vskutku vysokým obsahem vody, která může tvořit takřka 97 %. A za pozornost stojí rozhodně i fakt, že je okurka nízkokalorická, kdy ve 100 g této zeleniny najdeme pouze okolo 14 kcal.
2. Ledový salát
Obsah vody: přibližně 95,6 %
Ani ledový salát se nemůže pochlubit příliš významným obsahem vitaminů a minerálních látek, přesto by v našem jídelníčku neměl chybět. Je totiž bohatý na vodu a zároveň má nízký obsah sacharidů, takže se výtečně hodí i do redukčního jídelníčku.
Ledový salát smíchaný s lístky rucoly se výborně doplňuje s chutí smažených nivových špalíčků. Tento vydatný salát spolehlivě nahradí hlavní chod.
3. Řapíkatý celer
Obsah vody: přibližně 95,4 %
Dlouhé řapíky celeru jsou pro svou charakteristickou výraznou a svěží chuť oblíbenou přísadou do pomazánek a polévek. A bezesporu potěší také tím, že jsou plné vody a vlákniny, zatímco kalorií a sacharidů mají spíše poskrovnu.
4. Rajčata
Obsah vody: 94,5 %
Významné množství vody v sobě ukrývají také sluncem provoněná rajčata. Toto ovoce, které je často mylně považováno za zeleninu, obsahuje rovněž celou řadu důležitých vitaminů a minerálních látek. Krásnou červenou barvu rajčat má na svědomí lypoken, který náleží mezi ceněné přírodní antioxidanty.
5. Římský salát
Obsah vody: přibližně 93,5 %
Kromě ledového salátu není skoupý na vodu ani jeho příbuzný. Pro římský salát je typická příjemná křupavá chuť s jemnými oříškovými podtóny. Je považován za vysoce výživný a skvěle se hodí nejen do studené kuchyně, je ho totiž možné i tepelně upravovat.
6. Cuketa
Obsah vody: přibližně 92,7 %
Cuketa patří k nejoblíbenější sezónní zelenině s téměř univerzálním využitím. Je vynikající na grilování, do široké škály slaných jídel a zajímavě se uplatní i při přípravě zdravých moučníků. Také ona je plná vody, stejně jako cenných mikroživin včetně antioxidantů.
7. Vodní meloun
Obsah vody: přibližně 91,5 %
Mezi nejznámější zeleninu s vysokým obsahem vody náleží vodní meloun s charakteristickou zelenou skvrnitou slupkou, jasně červenou dužinou a černými semínky. Jeho konzumací dopřejeme tělu antioxidanty, vitaminy A a C, stejně jako draslík, hořčík a další minerály. A ačkoliv má meloun lahodnou sladkou chuť, je nízkokalorický.
8. Špenát
Obsah vody: přibližně 91,4 %
Špenát je oblíbenou součástí zdravého jídelníčku. Najdeme v něm významné množství vitaminu C, ale i vitaminy A a K, vápník, hořčík, železo, mangan, vlákninu a další cenné látky. Kromě tradičního zpracování je zajímavou ingrediencí do zeleninových smoothie nápojů.
9. Jahody
Obsah vody: přibližně 91 %
Sladké a voňavé jahody má většina z nás neodmyslitelně spojeny s létem. A nejenže úžasně chutnají, toto drobné červené ovoce je navíc výživné. Chlubí se významným podílem vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Konzumace jahod je také příjemný způsob, jak tělu zajistit dostatek tekutin.
Pokud neradi pečete, vyzkoušejte tento jednoduchý, nepečený dortík.
10. Cukrový meloun odrůdy Cantaloupe
Obsah vody: přibližně 90 %
I v našich končinách získává stále větší popularitu sladký meloun odrůdy Cantaloupe. V porovnání s vodním melounem je menší, má světlejší nazelenalou slupku a oranžovou dužinu. Pro svou delikátní osvěžující chuť se používá hlavně při přípravě dezertů a ovocných salátů, ačkoliv výtečně chutná i samotný.
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org