Mangold je velmi podobný listovému špenátu, má jemnější chuť a můžete z něj připravit skvělou polévku.
Na talíři ho nepřehlédnete. Jeho stonky a žíly listů se pyšní úchvatnými odstíny bílé, žluté, růžové, červené či fialové. Pokud na něj v obchodě natrefíte, nezapomeňte ho přihodit do košíku. Skvěle si pochutnáte a zároveň uděláte i něco pro své zdraví. Mangold je totiž nadupaný mikroživinami.
Mangold, který patří mezi listovou zeleninu, pochází z klimaticky příznivé oblasti Středomoří. Dobře známý byl již lidem v antickém Řecku a Římě. V dochovaných písemných pramenech se o něm zmiňoval dokonce i slavný Aristoteles.
Nejpozději ve středověku se dostal mangold z jižnějších oblastí i do střední Evropy. A záhy se stal v našich končinách velice oblíbeným. Později ho sice vytlačil špenát, ale dnes se opět pomalu dostává zpět na výsluní.
Mangold je velmi podobný listovému špenátu, má jemnější chuť a můžete z něj připravit skvělou polévku.
Pokud milujete špenát, snadno si zamilujete i mangold. Je pro něj typická mírně nahořklá chuť se sladkými ořechovými podtóny. Oproti špenátu postrádá palčivost a je celkově jemnější.
V kuchyni se používají listy a řapíky mangoldu. Mladé listy jsou chutné i syrové, starší listy a řapíky se doporučuje nejdříve tepelně upravit. Vůbec nejčastěji se připravuje mangold stejně jako špenát, ale využití nalezne i v celé řadě dalších vynikajících jídel:
rozmanité zeleninové saláty
nádivky slaných koláčů a slaného pečiva
lehké zeleninové polévky
oživení mletého masa
zapékané brambory a těstoviny
výživné smoothie nápoje
samostatná příloha k masu
Těstoviny s mangoldem jsou velmi chutné a rychle připravené. Můžeme připravit jako lehký oběd.
Listy a řapíky by se měly vařit odděleně, protože vyžadují odlišnou dobu tepelné úpravy. Nejprve je důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na požadovanou velikost, případně ponechte celé.
Čerstvé listy stačí obvykle povařit do změknutí pouze zhruba 2 minuty. Řapíky se vaří o něco déle, ve vroucí vodě jim dopřejte zhruba 4 až 8 minut. Obě části zeleniny je možné blanšírovat, připravovat v páře nebo také v troubě.
Nakrájené řapíky můžete nejdříve orestovat na pánvi s trochou olivového oleje a česneku. Po pár minutách stačí přidat listy a vše nechat ještě chvíli podusit. Nakonec můžete směs dochutit čerstvou citronovou šťávou. Získáte tak chutnou přílohu nebo základ pro další využití v kuchyni.
Jednoduchý, lehký a zdravý oběd. Pro pestrost pokrmu můžete použít více barevných druhů mangoldu. Já jsem použila zelený a červený.
Čerstvě sklizený mangold je ideální co nejdříve zpracovat. V opačném případě vydrží v lednici v přihrádce na zeleninu přibližně 4 až 7 dní, a to uložený v mikrotenovém otevřeném sáčku.
Již povařený mangold se skladuje také v chladném prostředí lednice. Ukládá se do ní až vychladnutý, nejlépe v uzavřené potravinářské krabičce nebo boxu. Spotřebovat by se měl do několika málo dní.
Rostlina je vynikajícím zdrojem vlákniny a celé řady vitamínů a minerálních látek. Uvádí se například, že v jediném velkém listu mangoldu se ukrývá až čtyřnásobek doporučeného denního příjmu vitamínu K. Kromě toho v něm najdeme vitamín C, A, E, železo, draslík, vápník, hořčík, měď, mangan a další cenné mikroživiny.
Obsah vody činí zhruba 87 až 92 %, naopak velice málo má mangold kalorií a také jeho glykemický index je nízký. To z něj činí ideálního adepta do zdravého a redukčního jídelníčku. Jeho konzumace přispívá k ochraně buněk před oxidativní stresem, pozitivně působí na kardiovaskulární systém, podporuje kognitivní zdraví a v neposlední řadě normální trávení.
Mangold nepatří mezi náročné druhy zeleniny, relativně dobře snáší i sucho, stejně jako teplotní výkyvy. Nejvíce se mu ale bude dařit v dobře propustné půdě na prosluněném nebo pouze mírně zastíněném stanovišti. Pěstovat ho lze na záhonku nebo v dostatečně velkém květináči se zahradním substrátem.
Při jarní výsevu se můžete těšit na první úrodu přibližně od poloviny léta. Nejdříve se sklízí vnější listy, až naposledy na řadu přichází báze řapíků. Po sklizni rostlina znovu obrazí a nabídne další úrodu.
Zdroje: bbcgoodfood.com, verywellfit.com, harvesttotable.com, thekitchn.com
Od: Jitka Kučová, 26.4.2023