Pomazánka na chleba, dip, ochucení salátu, na to vše se dá použít tento cibulový dip.
Připravte svým přátelům netradiční cibulové pohoštění, které potěší jejich chuťové pohárky. Kromě oblíbených cibulových kroužků můžete cibuli hodit na gril, naplnit ji lahodnou směsí nebo z ní vykouzlit dip, který dodá obyčejným chipsům nový rozměr.
Budete potřebovat 1 velkou cibuli, ½ šálku hladké mouky, 1 zarovnanou lžíci prášku do pečiva, 1 lžíci uzené papriky, 1 vejce, ¾ šálku mléka, 1 lžičku pepře, 1 lžičku soli, strouhanku na obalení a olej na smažení.
Cibuli oloupejte, opláchněte a nakrájejte na silnější plátky. Každý plátek opatrně rozdělte na kroužky, ty nejmenší ponechte stranou (můžete je později využít do jiného receptu). Kroužky obalujte ve směsi vytvořené z mouky, prášku do pečiva a uzené papriky. Zbylou moučnou směs smíchejte s vejcem, solí a pepřem. Důkladně ji rozmíchejte metličkou nebo vidličkou, aby v ní nezůstaly hrudky. Cibulové kroužky obalte nejprve v této směsi a na závěr ještě ve strouhance.
Cibulové kroužky smažte na rozpálené pánvi s olejem dozlatova. Jsou křehké, křupavé a příjemně sladké. Hodí se jako drobné pohoštění k pivu nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Budete potřebovat červenou cibuli (množství dle potřeby), extra panenský olivový olej, sůl a pepř.
Cibuli oloupejte, omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte pepřem se solí. Rozpalte grilovací pánev nebo gril a cibuli grilujte přibližně 4 až 5 minut z každé strany, dokud se nerozvoní a nezměkne.
Grilovanou cibuli můžete podávat jako předkrm, přílohu k masu nebo s ní oživit domácí vegetariánské burgery, sendviče či pizzu.
Budete potřebovat 4 cibule, 2 malé cukety, 1 stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku bazalky, 1 lžičku tymiánu, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ½ šálku strouhanky, 4 plátky slaniny, ¼ šálku strouhaného parmazánu a ¼ šálku kuřecího vývaru.
Cibule oloupejte a pouze lehce seřízněte spodní části s kořínky. Dejte ji na 20 až 30 minut vařit do osolené vody. Po vychladnutí odkrojte asi ¼ horní části a vnitřek tak, aby cibule i dál držela pohromadě.
Vydlabanou část cibule nasekejte na kousky a společně s pokrájenou cuketou a podrceným česnekem osmažte na pánvi s olejem, dokud se zelenina nerozvoní. Slaninu pokrájejte nadrobno a rovněž orestujte dozlatova.
V míse smíchejte zeleninovou směs se slaninou, strouhankou a parmazánem. Dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Poté směsí naplňte vydlabané cibule a naskládejte je do zapékacího pekáče nebo misky. Zalijte kuřecím vývarem a v troubě vyhřáté na 170 °C pečte zhruba 45 minut.
Budete potřebovat 2 a ½ šálku nadrobno krájené cibule, ½ šálku zakysané smetany, ¼ šálku majonézy, 120 g taveného sýra, 3 lžíce másla, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře, ½ lžičky sušeného cibulového prášku a ¼ lžičky chilli koření.
Na pánvi nechte rozpustit máslo. Přidejte nakrájenou cibuli, sůl, pepř, cibulový prášek a chilli. Na středním plamenu restujte 5 minut. Poté stáhněte plamen na minimum a za občasného míchání smažte dalších 20 až 25 minut, dokud se cibule nezkaramelizuje. Nechte vychladnout a prozatím odložte stranou.
V misce smíchejte tavený sýr, zakysanou smetanu a majonézu. Přidejte cibuli a znovu důkladně promíchejte. Alespoň na 2 hodiny vložte do lednice, aby se jednotlivé chutě propojily. Před podáváním z lednice zavčas vytáhněte, dip se servíruje při pokojové teplotě.
Cibulový dip můžete ozdobit nasekanou pažitkou. Je vynikající k bramborovým chipsům. Odlehčenou verzi získáte, pokud nahradíte zakysanou smetanu nízkotučným jogurtem.
Pomazánka na chleba, dip, ochucení salátu, na to vše se dá použít tento cibulový dip.
Vyrobte si neobvyklou marmeládu. Její příprava zabere jen pár minut a vystačíte si se základními surovinami. A co pak s ní? Perfektně se hodí k domácím hamburgerům, ke grilovanému masu nebo jen tak na topinku. Cibuli můžete použít jak bílou, tak červenou. Jen nezapomeňte podle barvy cibule změnit také barvu vína.
Zdroje: mylatinatable.com, loveandlemons.com, tasteofhome.com, recipetineats.com
Od: Jitka Kučová, 22.5.2023