Chutný způsob, jak připravit tuňáka z konzervy.
Mít ve spíži po ruce vždy alespoň jednu či raději dvě konzervy tuňáka se vyplatí. Hravě je totiž proměníte v plnohodnotnou, rychlou, levnou a zároveň i lahodnou svačinku nebo večeři.
V obchodech lze nejčastěji natrefit na tuňáka pruhovaného, případně tuňáka křídlatého.
K dostání je nejenom ve vlastní šťávě, ale i naložený v rajčatové omáčce, ve slunečnicovém nebo olivovém oleji. Může být také ochucený, obvykle chilli papričkami či citronovou šťávou.
Konzervovaný tuňák je zajímavý z hlediska nutričního složení. Má vysoký podíl bílkovin a zároveň se vyznačuje nízkým obsahem tuku.
Především tuňák ve vlastní šťávě je na tom příznivě i z hlediska kalorií, a proto se hodí do redukčního jídelníčku.
Tuňák v konzervě je zdrojem vitamínů A, B a D, obsahuje nezanedbatelné množství fosforu, selenu a železa. Ceněný je také pro přítomnost prospěšných omega-3 esenciálních mastných kyselin.
Budete potřebovat 800 g rajčat v plechovce, 450 g těstovin, 170 g tuňáka v oleji, ½ šálku ricotty, ½ šálku strouhaného parmazánu, ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky, 4 lžíce másla a sůl dle chuti.
V hrnci rozpusťte máslo a přidejte rajčat včetně šťávy. Můžete je vařečkou trochu podrtit. Duste je doměkka přibližně 30 minut. Mezitím si uvařte těstoviny dle návodu na obalu, slijte je a dejte stranou. Do rajčatové omáčku přidejte tuňáka, ricottu, bazalku a směs osolte. Následně směs ve velkém hrnci nebo míse smíchejte s těstovinami. Vše přendejte do pekáče, posypte parmazánem a přibližně 10 minut zapékejte, dokud se sýr nerozpustí a získá zlatavý odstín.
Na tuňákovou pomazánku si nachystejte asi 220 g konzervovaného tuňáka, 180 g měkkého smetanového sýra, 2 jarní cibulky nebo pažitku, ½ citronu, 1 lžičku dijonské hořčice a sůl s pepřem dle chuti.
Jarní cibulku nebo pažitku nakrájejte a v míse smíchejte se sceděným tuňákem, hořčicí a smetanovým sýrem. Přidejte čerstvou šťávu vymačkanou z ½ poloviny citronu, nakonec dosolte a opepřete. Důkladně promíchejte. Milovníci ostřejších chutí mohou pomazánku ochutit najemno nasekanou feferonkou nebo chilli kořením.
Připravte si 150 g tuňáka v konzervě, 2 lžičky hořčice, ½ šálku kostiček toastového chleba, 1 lžičku citronové šťávy, 2 lžíce čerstvé petrželky, 2 lžíce pažitky nebo šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci vody, 1 vejce, ½ lžičky másla a sůl s pepřem dle chuti.
Tuňáka slije a v míse smíchejte s hořčicí, toastovým chlebem, citronovou šťávou, vodou, nasekanou petrželkou a pažitkou nebo šalotkou. Nakonec přidejte vejce a znovu promíchejte. Směs osolte a opepřete. Vytvarujte 4 silnější placičky, můžete je nechat krátce vychladit v lednici. Na pánvi rozehřejte olej s máslem a placičky smažte z každé strany několik minut dozlatova.
Francouzský salát s tuňákem, zelenými fazolkami, uvařenými vejci, rajčaty a bramborami
Těstovinový salát s tuňákem, cherry rajčátky, kapary, červenou cibulí, mozzarellou a olivami
Natvrdo uvařená vejce plněná směsí z čerstvého sýra, tuňáka, hořčice a šalotky
Blesková pomazánka z tuňáka, cibule, černých oliv, pomazánkového másla a citronové šťávy
Kuskus s tuňákem, konzervovanou kukuřicí, cibulí a kari kořením
Pikantní smažené tuňákové kuličky se strouhankou, vejcem, čerstvou petrželkou a chilli
Bramborový koláč plněný směsí z tuňáka, tvrdého sýra, mladé cukety, cibule a česneku
Tuňákový salát s avokádem, strouhaným celerem, červenou cibulí, citronovou šťávou a olivovým olejem
Pečené brambory naplněné směsí z tuňáka, kukuřice, pomazánkového másla, zakysané smetany a česneku
Chutný způsob, jak připravit tuňáka z konzervy.
Rychlý oběd nebo večeře z potravin, které můžete mít v zásobě doma. Místo bílých fazolí můžete použít jakékoli jiné nebo cizrnu. Tuňáka můžete použít také v oleji, potom již nemusíte přidávat další olivový olej.
Oloupejte batáty, nakrájejte na kostičky a dejte vařit, dokud nejsou uvařené (přibližně 15 minut). V míse smíchejte tuňáka zbaveného šťávy, jarní cibulku, šťávu z limetky, sojovou omáčku, drcené chilli, prolisovaný česnek, strouhanku, koriandr a pepř. Jakmile budou brambory uvařené, slijte vodu, rozmačkejte a rozložte na plech, aby rychleji zchladly. Až budou brambory chladné natolik, abyste je mohli zpracovat rukama, přidejte je do mísy s tuňákem a kořením a rukama pořádně promíchejte. Poté vyt…
Zdroje: simplyrecipes.com, simplyrecipes.com, bumblebee.com, simplyrecipes.com, mygorgeousrecipes.com
Od: Jitka Kučová, 9.8.2023