Výborná hustá polévka z pečeného česneku s květákem a sýrem asiago. Sýr asiago seženete v italských lahůdkách. Polévka je velmi vydatná a hustá, spolu s opečenou bagetkou je z ní vydatné hlavní jídlo.
Květák je s námi stovky let a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Má nespočet benefitů pro zdraví, můžete jej proměnit v polévku, chuťovku, svačinku, hlavní chod nebo přidat do salátů. Škoda že někteří znají květák jen ve smažené podobě, a navíc si jej z důvodu pracnosti, jakým je obalování, ani nepřipraví. Vařte s květákem častěji.
Stejně jako jiné druhy zeleniny má i květák velké množství vitamínu C a benefitem při zařazení do jídelníčku je pocit sytosti při minimu kalorií.
Patří mezi zeleninu, která je vhodná při redukční dietě, protože má minimum sacharidů, diuretické účinky a v podobě pyré dobře nahradí bramborovou přílohu. Květák patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, při krátkém povaření si květák uchovává více než polovinu vitamínů. Vysoký obsah vitamínu C podporuje kolagen, působí příznivě na vlasy, pleť a nehty. Vitamin K je prevencí ztráty kostní hmoty, proto by květák měli do jídelníčku zařadit zejména osoby ve věku nad 40 let.
Pravidelná konzumace květáku chrání srdce a cévy. Podporuje krevní oběh a snižuje množství cholesterolu. Podporou cévního systému klesá riziko mozkové mrtvice. Vysoký obsah vlákniny prospívá trávícímu systému a zároveň eliminuje toxiny. Květák v jídelníčku je prevencí žaludečních vředů nebo rakoviny tlustého střeva. Obsah antioxidantů, karotenoidů a fytonutrientů jsou ochranným štítem organizmu před volnými radikály. Glukosinoláty a thiokyanáty podporují vylučování toxických látek z těla.
V květáku se nachází sloučenina indol-3-karbiol, která pomáhá v boji proti růstu rakovinných buněk. Sloučeniny umí bojovat s rakovinou prostaty, plic, prsu, vaječníků, močového měchýře i plic. Muži i ženy by měli mít v jídelníčku květák alespoň jednou týdně, výsledky studií prokázaly, že se při pravidelné konzumaci snižuje velmi výrazně riziko rakoviny prsu a riziko rakoviny prostaty.
Drastické detoxikační kůry nejsou vhodné, odlehčení jídelníčku na pár dní, je však velmi efektivní a tělu prospívá. Zařaďte po několik dní do jídelníčku velké množství zeleniny. Například tak, že zeleninou nahradíte sacharidovou přílohu.
Indol-3-karbinol se postará o detoxikaci jater. Květák pomáhá snižovat oxidační stres a posiluje imunitní systém. S květákem klesá riziko zánětlivých onemocnění.
Konzumace květáku v těhotenství přispívá ke zdravému nervovému vývoji plodu a podporuje správné fungování mozku. U matek chrání sliznici žaludku a pomáhá správnému fungování trávícího systému. Jedna porce květáku denně dodá tělu skoro 80 % doporučené denní dávky vitaminu C. Organizmus získá vitamin K, hořčík, sodík, vápník, fosfor, draslík i kyselinu listovou.
Květák by se neměl vařit pod poklicí, aroma vařeného květáku lze upravit přidáním bobkového listu nebo nového koření při vaření. Květák vložte do vroucí osolené vody, krátce povařte a ihned ochlaďte v ledové vodě. Dobu varu nelze stanovit přesně, liší se podle velikosti konkrétního kusu. Nejmenší květáky se vaří asi 6 minut.
Používejte nezbytné minimum vroucí osolené vody.
Vývar z květáku si ponechejte na polévku.
Vždy vkládejte květák do vroucí vody.
Po uvaření květák ochlaďte a přelijte vodou s octem.
Květák ze zahrady vyčistíte ponořením do studené vody s octem na 15 minut.
Nadýmání lze omezit přidáním česneku, kmínu nebo koriandru.
Květák chutná nejlépe v kombinaci s muškátovým oříškem, kari, koriandrem a kurkumou.
Dopřát si smažený květák můžete i v případě, že se snažíte o zdravý styl stravování. Pro přípravu použijte horkovzdušnou fritézu nebo troubu s programem horkovzduch či grilování s cirkulací vzduchu. Květák stačí jen mírně předvařit a následně rozkrájet na menší kousky. Obaluje se v rozšlehaném vejci se solí a poté v kukuřičné strouhance smíchané s nastrouhaným parmazánem.
Výborná hustá polévka z pečeného česneku s květákem a sýrem asiago. Sýr asiago seženete v italských lahůdkách. Polévka je velmi vydatná a hustá, spolu s opečenou bagetkou je z ní vydatné hlavní jídlo.
Traduje se, že francouzská hraběnka připravovala králi Ludvíku XV. chutnou smetanovou polévku s květákem a kuřecím masem. Orestovaná cibulka se zalije vodou a do vody se dají vařit kuřecí stehna, po 30 minutách se přidá květák. Vhodí se bobkový list, sůl a pepř. Po uvaření se scedí vývar, přidá se zpět květák rozebraný na růžičky a kuřecí maso nakrájené na drobné kousky. Ke konci vaření se do polévky důkladně vmíchá smetana rozšlehaná s vejcem.
Nízkokalorická a nízkosacharidová náhrada za klasickou rýži. Květákovou rýži můžete použít prakticky kdekoli místo rýže klasické.
Květákové placičky se vždy připravují z vařeného květáku. Po rozmačkání se květák smíchá s vejci a strouhankou, vše se mixuje. Ochutí se pepřem, solí, majoránkou, drceným kmínem a prolisovaným česnekem. Nakonec se ručně vmíchá sýr nastrouhaný na jemném struhadle. Tvoří se drobné placičky, ty můžete usmažit na pánvi nebo upéct v troubě. Při pečení v troubě je vhodné placky drobně přestříknout olejem ve spreji.
Květáková pomazánka má mnoho obměn. Jejím základem je vařený a rozmačkaný květák smíchaný se žervé, hořčicí, česnekem, solí a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Přidávat můžete vařené vejce, šunku nebo různé druhy strouhaného sýru.
Zdroje: MayoClinicHealthSystem.org, Healthline.com, WebMD.com, Health.com, EverydayHealth.com
Od: Iva V, 13.2.2024