Domácí příprava medovníku je snadnější, než byste čekali

foto: Depositphotos

Medovník je původem zřejmě z Gruzie, ale zabydlel se už ve spoustě zemí. Zástupy fanoušků má samozřejmě i v tuzemsku, pochutnáte si na něm v cukrárnách, kavárnách, restauracích. Můžete jej sice koupit téměř v každém supermarketu, doma si však připravíte jemnější a nadýchanější. Výroba není složitá, nechejte se zasvětit.

Reklama

Místo narození medovníku je neznámé

Vrstvený dort z medových plátů s krémem označují za domácí dezert hned v několika zemích. Podle jedné z verzí je medovník ruský a připravoval jej mladý kuchař pro carevnu Alžbětu Alexejevnu. V historických kuchařkách se ale nenachází. Původ medovníku lze vystopovat do Gruzie nebo Arménie, různé varianty se však vyskytují i v Polsku, Bulharsku nebo na Ukrajině. Pokud bychom hledali prababičku medovníkových placek, museli bychom se vypravit až do starověkého Egypta, Řecka nebo Říma.

Co je třeba na přípravu medovníku

Medovník se skládá z jednotlivých plátů, které jsou natřené jednoduchým sirupem a skvělým krémem. Těsto na medovník se válí a vykrajuje podobně, jako medové perníčky. Pláty se pečou odděleně a teprve po vychladnutí se kompletují. Na kompletní přípravu medovníku počítejte 3 dny. Jeden den je třeba připravit karamelové kondenzované mléko, druhý den se medovník peče a kompletuje a minimálně přes noc potřebují pláty provlhnout a medovník je nutné nechat zatuhnout v lednici.

Reklama

Připravte si dortovou formu nebo velkou mísu, poslouží vám jako šablona na vykrajování kruhových plátů. Krém se šlehá ve vodní lázni a pro pečení potřebujete několik plechů a pečících papírů. Na rozdrcení ořechů a přípravu posypu je třeba mlýnek nebo kuchyňský robot.

Nepoužívejte karamelové salko

Kondenzované mléko se dá zakoupit i v karamelové variantě. Doma připravené je ovšem jemnější a světlejší. Před přípravou medovníku si večer uvařte zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem. V tlakovém hrnci se vaří 1 hodinu, v běžném hrnci pod pokličkou asi 2 hodiny. Vodu vylijte a nechejte karamelizované mléko úplně zchladnout. Konzervu otevřete až druhý den.

Těsto se připravuje nad párou

Těsto připravíte rozehřátím 180 g másla nad parou. Do něj se vmíchá 6 lžic medu a 200 g moučkového cukru. Přidá se smetana ke šlehání (4 lžíce) a jedno vejce. Vše se hnětacími metličkami propracuje v křehké, nelepivé těsto přidáním 500 g mouky smíchaných se 2 lžičkami jedlé sody. Těsto se obarví lžičkou kakaa. Hotové těsto zabalte do sáčku a nechejte alespoň 3 hodiny v pokojové teplotě odpočívat.

Pečení medovníku

Těsto se vyválí na tenkou placku, plát by měl mít sílu přibližně 3 mm. Z vyváleného plátu se vykrajují kruhy o průměru přibližně 20 cm. Placku vyválejte a vykrajujte přímo na pečícím papíře. Ten pak přemístíte na plech do rozehřáté trouby. Jeden plát medovníku se peče na 180 °C asi 6 minut. V horkovzdušné troubě je možné péct více plátů najednou ale je třeba hlídat dobu pečení v každém patře.

Upečený medovníkový plát dejte i s papírem vychladnout na mřížku. Vychladnuté pláty se potírají sirupem a nanáší se krém. Sirup připravíte smícháním 2 lžic cukru s převařenými 150 ml vody. Přidává se 80 ml rumu. Sirup se na pláty natírá silikonovým štětcem.

Na krém zašlehejte vše do másla

Nechejte změknout 200 g másla a do něj zašlehejte zkaramelizovanou plechovku salka. Smíchejte s 80 g jemně mletých vlašských ořechů. Krém ihned natírejte na vychladlé medovníkové pláty, krém se nechává zatuhnout až v hotovém medovníku.

Krém si rozdělte podle požadovaného množství pater medovníku. Při uvedeném množství ingrediencí a 20 cm průměru medovníkového plátu budete kompletovat 5 pater. Zbývající těsto použijete na posyp. Natírají se pláty mezi sebou, boky medovníku i horní patro.

Drobenka na medovník

Medovník se nezdobí, skvěle vypadajícího vzhledu dosáhnou i méně zkušení domácí cukráři. Část upečeného těsta se rozemele v robotu a přidají se mleté vlašské ořechy. Posypem se ozdobí celý medovník. Na posyp si připravte 40 g vlašských ořechů a 30 g hotového těsta. Krémem natřený medovník otáčejte a sypejte směsí.

Tipy pro domácí přípravu medovníku

  • Medovník je výtečnou pochoutkou, ale jeho příprava je poměrně časově náročná. Pokud byste si jej chtěli dopřát častěji, upečte si větší počet medovníkových plátů a uložte je do mrazáku. Výroba krému a kompletace už vás tolik časově nezatíží.

  • Na zdobení medovníku můžete použít doma připravenou čokoládou polevu či domácí smetanový karamel v tenkých proužcích nebo zbytky krému. Medovníky na oslavy můžete doplnit potiskem na jedlém papíru.

  • Aby medovník dobře provlhnul, použijte v lednici na zatížení velké dřevěné prkénko.

  • Dvoubarevný medovník získáte, když krém rozdělíte na dvě poloviny a do jedné poloviny vmícháte kakao. Při potírání medovníku střídáte tmavý a světlý krém.

  • Medovník může mít pět až osm pater.

  • Medovník můžete připravit kulatý, hranatý nebo ve formě medovníkových řezů (šablonou je forma na biskupský chlebíček).

Celý, doma připravený velký medovník vás bude stát méně než jeden dílek sladkého potěšení v cukrárnách a kavárnách.

Zdroje: SweetestMenu.com, PreppyKitchen.com, AllRecipes.com, MomsDish.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.