Medovníkový dort
- Přidat foto
-
Reklama
Narozeninový dort nemusí vypadat jako tradiční kousek s čokoládovou polevou a těžkým krémem uvnitř. Můžete vykouzlit dobrotu, která zachutná celé rodině a vydrží dlouho čerstvá. Pokud vám bude dort chutnat, upečte si korpusy do zásoby a nechejte je v mrazáku. Poté stačí dort jen naplnit a nazdobit.
Reklama
Ingredience
Korpus
Sirup
Krém
Posyp
Postup přípravy
1.
Nejprve si připravte karamelizované salko. Kupované tmavé salko není tak jemné a je příliš tmavé. Vyplatí se domácí příprava. Slazené salko vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořené a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pod tlakem vařte 1 hodinu. Nechejte vychladnout a vyjměte z hrnce. Nejlépe pokud jej otevřete až druhý den.
2.
Připravte si hrnec a šlehací mísu. V hrnci přiveďte vodu k varu a v míse budete šlehat vejce, med a máslo. Je zapotřebí šlehat nad párou, miska se nesmí vody dotýkat.
3.
Následně zašlehejte cukr a smetanu. Mouku se sodou smíchejte v jiné míse, směs odstavte z tepla a postupně zašlehejte mouku. Následně pracujte na vále a přidávejte mouku, dokud směs nepřestane lepit. Množství se špatně odhaduje, záleží na kvalitě medu.
4.
Hotové těsto, které nezůstává na dlaních zabalte do sáčku a dejte na 2 hodiny do lednice.
5.
Mezitím si připravte krém a sirup. Na krém potřebujete vyšlehat máslo, jemně mleté ořechy a salko.
6.
Sirup se připraví svařením ingrediencí a nechá se vychladnout.
7.
Těsto rozdělte na 5 stejných dílů, vyválejte na tloušťku cca 1 až 2 mm a vykrojte kruh o průměru 20 až 22 cm.
8.
Těsto válejte a vykrajujte rovnou na pečícím papíru, na pečícím papíru je vkládejte na plech a pečte na 180 asi 8 minut. Vytáhněte a nechejte vychladnout na mřížce. S korpusem pracujte až po vychladnutí.
9.
Okrájené okraje vyválejte na placku (všechny společně) a upečte stejným způsobem. Tuto část budete strouhat.
10.
Vychladlé korpusy potřete sirupem. Spodní korpus z horní strany, ostatní z obou stran. Každý korpus potřete krémem a dejte do lednice vychladnout. Krémem natřete i boky a horní stranu.
11.
Rozemelte 40 g ořechů a 40 g upečeného těsta, smíchejte a medovník ozdobte sypáním. Nechejte přes noc v lednici. S posypem se pracuje lépe, pokud medovník necháte alespoň 1 hodinu tuhnout, následně ozdobte sypáním a nechejte tuhnout do druhého dne.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
2 hod příprava 1 hod vaření 24 hod celkem |
Množství: | 20 × porce |
Autor: | Iva V |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 12 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
435.70 kcal |
Protein |
6.16 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
49.86 g
27.31 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
22.82 g
11.95 g
|
Reklama
Reklama