Medovníkový dort

Narozeninový dort nemusí vypadat jako tradiční kousek s čokoládovou polevou a těžkým krémem uvnitř. Můžete vykouzlit dobrotu, která zachutná celé rodině a vydrží dlouho čerstvá. Pokud vám bude dort chutnat, upečte si korpusy do zásoby a nechejte je v mrazáku. Poté stačí dort jen naplnit a nazdobit.

Reklama

Ingredience

Korpus

Sirup

Krém

Posyp

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si připravte karamelizované salko. Kupované tmavé salko není tak jemné a je příliš tmavé. Vyplatí se domácí příprava. Slazené salko vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořené a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pod tlakem vařte 1 hodinu. Nechejte vychladnout a vyjměte z hrnce. Nejlépe pokud jej otevřete až druhý den.
2.
Připravte si hrnec a šlehací mísu. V hrnci přiveďte vodu k varu a v míse budete šlehat vejce, med a máslo. Je zapotřebí šlehat nad párou, miska se nesmí vody dotýkat.
3.
Následně zašlehejte cukr a smetanu. Mouku se sodou smíchejte v jiné míse, směs odstavte z tepla a postupně zašlehejte mouku. Následně pracujte na vále a přidávejte mouku, dokud směs nepřestane lepit. Množství se špatně odhaduje, záleží na kvalitě medu.
4.
Hotové těsto, které nezůstává na dlaních zabalte do sáčku a dejte na 2 hodiny do lednice.
5.
Mezitím si připravte krém a sirup. Na krém potřebujete vyšlehat máslo, jemně mleté ořechy a salko.
6.
Sirup se připraví svařením ingrediencí a nechá se vychladnout.
7.
Těsto rozdělte na 5 stejných dílů, vyválejte na tloušťku cca 1 až 2 mm a vykrojte kruh o průměru 20 až 22 cm.
8.
Těsto válejte a vykrajujte rovnou na pečícím papíru, na pečícím papíru je vkládejte na plech a pečte na 180 asi 8 minut. Vytáhněte a nechejte vychladnout na mřížce. S korpusem pracujte až po vychladnutí.
9.
Okrájené okraje vyválejte na placku (všechny společně) a upečte stejným způsobem. Tuto část budete strouhat.
10.
Vychladlé korpusy potřete sirupem. Spodní korpus z horní strany, ostatní z obou stran. Každý korpus potřete krémem a dejte do lednice vychladnout. Krémem natřete i boky a horní stranu.
11.
Rozemelte 40 g ořechů a 40 g upečeného těsta, smíchejte a medovník ozdobte sypáním. Nechejte přes noc v lednici. S posypem se pracuje lépe, pokud medovník necháte alespoň 1 hodinu tuhnout, následně ozdobte sypáním a nechejte tuhnout do druhého dne.

Od: Iva V, 8.1.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 2 hod příprava
1 hod vaření
24 hod celkem
Množství: 20 × porce
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 1 × porce = 12 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
435.70 kcal
Protein
6.16 g
Sacharidy
z toho cukr
49.86 g
27.31 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
22.82 g
11.95 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama