Mazanec
- Přidat foto
-
Reklama
Mazanec máme všichni spojený s velikonočními svátky, ale u nás si na jeho přípravu najdeme čas i během roku. Mazanec s máslem a horké kakao je synonymem pohodové víkendové snídaně.
Reklama
Ingredience
Na potření
Postup přípravy
1.
Rozinky omyjeme a namočíme do rumu. Do mixéru dáme promíchat obě mouky se špetkou soli.
2.
Připravíme kvásek. Kvasnice rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Promícháme vidličkou abychom ke kvasnicím dostali co nejvíce vzduchu. Necháme na teplém místě alespoň 10 minut.
3.
K mouce přidáme cukry, změklé máslo a vejce, přilejeme kvásek. Necháme propracovávat alespoň 20 minut.
4.
Nakonec do těsta zapracujeme citrónovou kůru, mandle a rozinky i s rumem. Těsto by nemělo lepit, pokud ano, přidejte mouku.
5.
Nechejte vykynout na teplém místě pod utěrkou. Během kynutí jednou propracujte a nechejte znovu vykynout.
6.
Dejte na plech s pečícím papírem. Pro lepší tvar můžete spodní díl přetáhnout proužkem alobalu a nití. Nahoře prostřihněte nůžkami kříž. Potírejte rozšlehaným vejcem smíchaným s citronovou šťávou.
7.
Pečte na 180 stupňů 10 minut, poté snížíte teplotu na 140 stupňů a pečte dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechte mazanec dalších 20 minut.
8.
Pocukrujte až těsně před podáváním, bude tak mít delší trvanlivost.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
30 min příprava 50 min vaření 3 hod celkem |
Množství: | 15 × porce |
Autor: | Iva V |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 5 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
233.63 kcal |
Protein |
5.62 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
37.20 g
13.41 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
6.67 g
3.22 g
|
Reklama
Reklama