Císařský trhanec
- Přidat foto
-
Reklama
Císařský trhanec je sladký pokrm, který se podává v alpách a německy mluvících zemích, zejména v Rakousku, kde ho údajně vymyslel kuchař císařovny Sissi. Je to sytý pokrm, který se podává jako dezert, ale velmi často ho dostanete v množství, které vydá za samostatné jídlo. Uvařit ho je velmi snadné a docela rychlé. Podává se spolu s rozvařenými jablky nebo s jinou ovocnou omáčkou.
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Večer před tím, než začnete vařit, namočte rozinky do rumu a nechte je namáčet přes noc v lednici. Těsně před přípravou je slijte a nechte okapat.
2.
Jako další věc si připravte jablka. Oloupejte je a nakrájejte na malé kostičky. Ihned je dejte do kastrolu, trochu je podlijte a přidejte citronovou šťávu a cukr. Chvilku je duste. Když jsou jablka měkká, nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Jablka můžete rozmixovat najemno nebo nechat kousek, záleží jen na chuti.
3.
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků si připravte pevný sníh. Žloutky metlou rozšlehejte spolu s mlékem a moukou. Šlehejte dokud nebude těsto dokonale hladké a husté, asi jako lívancové těsto. Práci můžete svěřit robotovi. Těsto nechte asi 30 minut odpočinout. Poté do něj pomalu vmíchejte našlehané bílky.
4.
Rozehřejte si pánev a pomalu na ní rozpusťte máslo. Polovinu těsta vlijte do pánve, posypte ho rozinkami namočenými v rumu a pak vlijte zbytek těsta.
5.
Pokud máte k pánvi pasující pokličku, přiklopte ji a nechte placku zespoda opéci. Pak si vezměte vařečku nebo obracečku a těsto roztrhejte na kusy, přidejte ještě máslo a opečte tak, aby byl každý kousek ze všech stran zlatavý.
6.
Množství těsta je na dvě průměrné pánve, pokud ale disponujete pánví velkou, můžete těsto udělat naráz, nebo naopak, pokud máte malou pánev, udělejte placek více.
7.
Podávejte trhanec teplý, pocukrovaný a s miskou jablek k namáčení.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
20 min příprava 10 min vaření 30 min celkem |
Množství: | 4 × porce |
Autor: | Jana Qara |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 18 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
625.95 kcal |
Protein |
16.80 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
69.94 g
24.44 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
31.06 g
17.43 g
|
Reklama
Reklama