Boršč

Boršč je ikonická polévka východoevropské kuchyně, která svou jedinečnou kombinací červené řepy, masa a zeleniny nabízí bohatou, vyváženou chuť. Je ideální volbou pro vydatné rodinné obědy a zahřeje vás i v nejchladnějších dnech. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalé, autentické variantě této oblíbené speciality.

Reklama

Ingredience

Na vývar

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme hovězí maso, cibuli, bobkový list, kuličky pepře, nové koření a sůl. Vaříme na mírném ohni asi 1,5–2 hodiny, dokud není maso měkké. Průběžně sbíráme pěnu. Po uvaření maso vyjmeme a vývar přecedíme.
2.
V pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, osmahneme cibuli do sklovata, poté přidáme nastrouhanou mrkev a červenou řepu. Restujeme několik minut a poté přidáme rajčata (nebo protlak), cukr a ocet. Promícháme a necháme krátce dusit.
3.
Do čistého vývaru přidáme nakrájené brambory a zelí. Vaříme asi 10 minut, poté přidáme směs z pánve, nasekaný česnek a případně dosolíme. Vaříme dalších 10–15 minut, dokud není zelenina měkká.
4.
Hovězí maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme do polévky. Polévku odstavíme a necháme chvíli odpočinout.
5.
Boršč podáváme teplý se lžící smetany. Skvělým doplňkem je čerstvý chléb nebo tmavý kváskový bochník. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 12.1.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
1 hod 30 min vaření
2 hod celkem
Množství: 8 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 15 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
309.19 kcal
Protein
16.44 g
Sacharidy
z toho cukr
22.89 g
9.23 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
17.17 g
5.54 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama