Boršč
Boršč je ikonická polévka východoevropské kuchyně, která svou jedinečnou kombinací červené řepy, masa a zeleniny nabízí bohatou, vyváženou chuť. Je ideální volbou pro vydatné rodinné obědy a zahřeje vás i v nejchladnějších dnech. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalé, autentické variantě této oblíbené speciality.
Reklama
Postup přípravy
1.
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme hovězí maso, cibuli, bobkový list, kuličky pepře, nové koření a sůl. Vaříme na mírném ohni asi 1,5–2 hodiny, dokud není maso měkké. Průběžně sbíráme pěnu. Po uvaření maso vyjmeme a vývar přecedíme.
2.
V pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, osmahneme cibuli do sklovata, poté přidáme nastrouhanou mrkev a červenou řepu. Restujeme několik minut a poté přidáme rajčata (nebo protlak), cukr a ocet. Promícháme a necháme krátce dusit.
3.
Do čistého vývaru přidáme nakrájené brambory a zelí. Vaříme asi 10 minut, poté přidáme směs z pánve, nasekaný česnek a případně dosolíme. Vaříme dalších 10–15 minut, dokud není zelenina měkká.
4.
Hovězí maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme do polévky. Polévku odstavíme a necháme chvíli odpočinout.
5.
Boršč podáváme teplý se lžící smetany. Skvělým doplňkem je čerstvý chléb nebo tmavý kváskový bochník. Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
309.19 kcal |
Protein |
16.44 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
22.89 g
9.23 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
17.17 g
5.54 g
|
Reklama
Reklama