Smetanka lékařská, pampeliška
Léčivé a očistné vlastnosti pampelišky můžete využít ať už zpracujete kořen, listy, květ nebo poupata. Zkrátka celá rostlinka umí dodat tělu prospěšné látky. Pomáhá funkci žlučníku i jater, rozpouští ledvinové a močové kameny. Ulevuje diabetikům, revmatikům i osobám trpícím kožními problémy. Pampeliška má protizánětlivé účinky, používá se při očistných kůrách i při boji proti nadbytečným kilogramům.
Kořen pampelišky by měl napomáhat i proti nádorovým onemocněním, ačkoliv testování je teprve v začátcích, má slibné výsledky.
Oblíbí si ji i ženy, mírní bolesti a citlivost prsou během menstruace a snižuje množství estrogenů při endometrióze. Při použití na pleť se s její pomocí zbavíte pih, žlutých pigmentových skvrn a pleť bude vypadat mladší.
Léčivé látky v pampelišce
Listy pampelišky jsou bohaté na vitamin C, mangan i draslík. V pampelišce najdeme vitamíny A, B, E a K. Je bohatá na betakaroten, křemík i železo. Je to přírodní antibiotikum a působí antibakteriálně.
100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 45 kcal |
Protein | 2.7 g |
Sacharidy | 5.7 g |
z toho cukry | 0.71 g |
Tuk | 0.7 g |
nasycené mastné kyseliny | 0.17 g |
mononenasycené MK | 0.01 g |
polynenasycené MK | 0.31 g |
Vláknina | 3.5 g |
Vitamín C | 38.89% * |
Hořčík | 8.57% * |
Draslík | 8.45% * |
Vitamín A | 325.22% * |
B1 (Thiamin) | 15.83% * |
B2 (Riboflavin) | 20% * |
B3 (Niacin) | 5.04% * |
B6 (Pyridoxin) | 19.31% * |
Vitamín K | 648.67% * |
Vitamín E | 22.93% * |
Železo | 38.75% * |
* z doporučené denní dávky | zdroj dat: USDA |
Kdy sbírat pampelišku
Pampeliška kvete od jara do podzimu. Zjara sbírejte mladé listy, sbírají se před květem. Používají se do nejrůznějších salátů, jako pesto nebo špenát. Květ můžete použít k přípravě medu nebo pampeliškového vína. Starší listy nejprve usušte a následně z nich můžete připravit léčivý čaj nebo odvar.
Kořeny pampelišky je vhodné sbírat na jaře nebo na podzim. Pro pampelišku se tedy můžete vypravit v kterémkoliv ročním období a vždy získáte cennou léčivku.
Sušení listů se provádí v temné suché místnosti, často listy prohazujte, usušené můžete skladovat dlouhodobě.
Tipy a recepty na použití pampelišky:
- Pleťová voda proti pigmentovým skvrnám – 2 hrsti čerstvě utržených květů přivedeme k varu v půl litru vody. Pod pokličkou povaříme asi 15 minut a necháme vychladnout. Poté scedíme a pleťovou vodou potíráme pihy.
- Pampeliškový salát – do salátů použijte mladé listy pampelišky a kombinujte je se sladší chutí rajčat, kukuřice nebo mrkve.
- Smoothie – k ovocnému nebo zeleninovému smoothie přidejte hrst mladých listů pampelišky.
- Pampeliškový čaj – používá se kořen, který se luhuje přes noc nebo se připravuje odvar ze sušených listů.
- Sirup z květů – 4 hrsti květů a jeden litr vody zahříváme k varu. Následně vypneme a necháme přes noc. Scedíme a vymačkáme. Přidáme kilogram cukru a citrónovou šťávu. Prohříváme a necháme odpařovat vodu do hustoty sirupu.
Připravit můžete i pampeliškový med, pesto, pampeliškový ocet, a dokonce pampeliškové víno.
Dávkování pampelišky
Pampelišku je možné konzumovat dlouhodobě. Odvary a čaje z listů a kořene se popíjí v malých dávkách celý den. Denně je doporučováno asi 10 gramů. Pokud používáte pampelišku ve směsi více bylin, pije se jednou až třikrát denně před jídlem (s ohledem na ostatní byliny).
Kdy si nedat pampelišku
Pampelišku můžete užívat dlouhodobě, kontraindikace nejsou známy. Problém se může vyskytnout u kojících žen, kdy hořká chuť listů přechází do mateřského mléka.
Pro její močopudné účinky není vhodná pro osoby trpící závažným onemocněním ledvin.
Na pozoru by se měly mít i těhotné ženy. Při velkém množství může pampeliška vyvolat menstruaci.