Alternativní příprava kávy jako rituál
Připravit provoněný šálek horké kávy bývalo odedávna kouzelným rituálem. Pojily se k němu chvíle rodinné pohody a odpočinku. Dnes pouze zmáčkneme tlačítko na kávovaru. Není to škoda? Je hezké, že jsou stále mezi lidmi praví milovníci kávového obřadu a připravují si kávu s pomocí alternativních pomocníků.
Důležité vybavení pro přípravu kávy
Abyste si připravili vynikající šálek kávy v domácích podmínkách bez nákladných přístrojů, budete potřebovat několik pomůcek. Rozhodně se neobejdete bez mlýnku na kávu. Ten můžete zakoupit ruční nebo automatický. U obou je samozřejmostí možnost nastavení hrubosti mletí.
Je třeba zakoupit kvalitní zrnkovou kávu a ohlídat si její stáří. Nejlepší vůni a aroma má káva čerstvě upražená. Druh kávy je třeba volit podle konkrétního způsobu přípravy.
Kdo má rád kávu s mlékem, bude potřebovat napěňovač mléka.
Rychlá příprava kávy v AeroPressu
Vynikající kávu připravíte v AeroPressu. Výhodou je, že má snadnou obsluhu a příprava je rychlá. Do AeroPressu nasypete čerstvě umletou kávu a zalejete horkou vodou. Káva se připravuje pod tlakem vzduchu a přes papírový filtr. (Jinak je princip podobný jako u French Pressu.) Po chvíli stlačíte kávovou sedlinu a nápoj naléváte.
Vhodná káva do AeroPressu: Středně nebo světle pražená káva s ovocnými či citrusovými tóny.
Jednoduchá příprava ve frenchpressu
Frenchpress má skleněnou nádobu do které se vsype namletá káva. Po zalití horkou vodou se káva promíchá. Po 4 minutách se sítko stlačí až ke dnu a káva se ihned nalévá.
Vhodná káva do frenchpressu: Středně nebo světle pražená káva s ovocnými nebo citrusovými tóny.
Nejstarší příprava kávy, džezva
Český turek a pravá turecká káva jsou rozdílně pojmy, rozdílná příprava a samozřejmě rozdílná chuť. První šálky kávy jsou spojeny s nádobou zvanou džezva. Tu můžete dodnes vidět na tureckých tržištích a postupně se objevuje i v domácnostech milovníků kávy u nás. Je to krásná kovová nádoba na dlouhé rukojeti. V džezvě se káva připravuje na sporáku. Umletá káva se sype s trochou cukru do studené vody a voda se nechá přes kávu zpěnit. Okamžitě se džezva odstaví a po mírném vychladnutí se proces opakuje. Výsledná káva má výbornou a plnou chuť.
Vhodná káva do džezvy: Jemně mletá káva nasládlé chuti.
Moka konvička
Ikonická italská moka konvička, která se rozšířila do celého světa, vám připraví lahodnou kávu na sporáku. Do spodní části vléváte vodu, ta se po přivedení k varu dostává tryskou do horní části s jemně namletou kávou. Výhodou je, že moka konvičku můžete vzít i na cesty. Kávu připravíte například na ohništi v kempu. Z moka konvičky připravíte silnou kávu s výrazným tělem.
Vhodná káva do moka konvičky: Středně a tmavěji pražené kávy s čokoládovými a kakaovými tóny.
Chemex
Chemex je modernější podoba překapávače. V horní části má papírový filtr na namletou kávu. Jakmile nalijete vodu a začne se uvolňovat oxid uhličitý, prokapávají kapky do spodní nádoby. Vodu přes filtr s kávou doléváte pomalu a krouživými pohyby, během minuty asi dvakrát, průběžně mícháte. Filtr v chemexu je ze speciální buničiny, která zachytí i ty nejmenší usazeniny. Šálek kávy výtečné chuti připravíte asi po 4 minutách.
Vhodná káva do chemexu: Střední hrubost kávy s ovocnými tóny.
Vacuum pot
Vacuum pot se sestává ze dvou baněk propojených trubicí. Do spodní části se nalévá vroucí voda. Ta se znovu přivede k varu a do horní části se nasype káva. Pára se dostává trubicí do vrchní nádoby a míchá se s kávou. Jakmile odstavíte vacuum pot z hořáku, směs se ochladí a káva se přes filtr dostává do spodní nádoby.
Vhodná káva do vacuum potu: Středně jemně namletá káva s ovocnými nebo květinovými tóny.