Výborný salát, který je zvýrazněný výraznou chutí artyčoků a přelitý sladkokyselým dresinkem. Zachutná jako oběd i večeře.
Je až s podivem, že je artyčok v našich končinách stále poměrně neznámým pojmem. Tuto netradiční zeleninu mnozí lidé ještě nikdy neokusili. Zato ve Středomoří na ni dopustit rozhodně nedají. A není divu. Artyčok se pyšní atraktivním vzhledem, výtečnou delikátní chutí, a navíc ukrývá celou řadu mikroživin důležitých pro dobré zdraví.
Artyčok zaujme už na první pohled, jedná se totiž o vskutku půvabnou a atraktivní rostlinu. Přízemní velké a dužnaté listy vytváří růžici, uprostřed níž vyrůstá přímá nevětvená lodyha, která může dosahovat výšky až okolo 1 metru. Právě ona nese nepřehlédnutelné květy, které připomínají bodlák. Mají červenofialové až modravé zbarvení a jsou opravdu impozantní. Právě kvůli těmto dekorativním květům je artyčok často vysazován v okrasných zahradách.
Rostlina je teplomilná, její domovinu nalezneme v klimaticky příznivé oblasti Středomoří, kde si libuje na prosluněných stanovištích. Také v jihoevropské kuchyni má dlouhou tradici a je součástí mnoha výtečných receptů. Pro tyto účely se sklízí květní lůžka artyčoku.
Jakmile artyčok jednou ochutnáte, snadno si jej oblíbíte a hned budete pátrat po tom, kde jej sehnat. Tato netradiční zelenina se může pochlubit velice příjemnou delikátní a mírně nahořklou chutí, která potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších labužníků.
V kuchyni se používá měkká dužina poupěte, které se přezdívá „srdíčko“. Syrový artyčok je třeba nejdříve pečlivě okrájet a zbavit pichlavého obalu. Poté se očištěná dužina krátce povaří v osolené vodě. A nyní už je připravena k dalšímu zpracování.
Zeleninové saláty jsou příjemně osvěžující, a navíc plné vitaminů. Mohou tvořit zdravou přílohu třeba k masu, ale i samostatně chutnají skvěle. Pokud rádi experimentujete, můžete zeleninový salát oživit nakládanými artyčokovými srdíčky.
Výborný salát, který je zvýrazněný výraznou chutí artyčoků a přelitý sladkokyselým dresinkem. Zachutná jako oběd i večeře.
Také polévky dokáže artyčok zajímavě ochutit a propůjčí jim luxusní chuť. Nejvíce se hodí do jemných krémových polévek, které se podávají společně s opečenými krutony. Použít lze jak čerstvý artyčok, tak i ten nakládaný.
Hebká a nadýchaná polévka s netradiční a málo okoukanou chutí artyčoků. Vyzkoušejte jak je výborná.
Směsi na špagety a jiné těstoviny je možné připravit na tisíce různých způsobů. A jako jednu z báječných ingrediencí můžete použít právě artyčok. Pokud směs navíc ochutíte podrceným česnekem nebo nasekanými lístky čerstvé bazalky, bude výsledek vskutku famózní.
Bodlák zajímavé chuti je skvělý do salátů i hlavních jídel. Vyzkoušejte, jak výborně chutná se špagetami.
netradiční ingredience na pizzu
grilované artyčoky jako příloha k masu
artyčoky plněné mletou masovou směsí
nakládané artyčoky jako netradiční předkrm
zapečené artyčoky se sýrem a bylinkami
Mimochodem, v Itálii je oblíbený tradiční bylinný likér Cynar, který má charakteristickou hořko-sladkou chuť. A právě jednu z důležitých přísad představují listy artyčoku, podle kterých nese nápoj i své jméno.
Artyčok je právem označován za tzv. superpotravinu. Obsahuje totiž celou řadu vitaminů (A, B, C, E), minerálních látek (draslík, hořčík, mangan, vápník, železo), stejně jako další mikroživiny včetně vlákniny, flavonoidů, tříslovin, organických kyselin, rutinu aj.
Nejenže si tudíž jeho konzumací skvěle pochutnáte, ale zároveň uděláte něco prospěšného pro své zdraví.
Přispívá ke zdraví a regeneraci jater, má detoxikační účinky
Podporuje tvorbu žluči
Udržuje normální stav trávení, ulevuje při nadýmání
Snižuje hladinu cukru v krvi
Reguluje hladinu cholesterolu v krvi
Má příznivý efekt při alergiích a atopickém ekzému
Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
Povzbuzuje látkovou výměnu
Napomáhá chránit buňky před oxidativním stresem
Pro zdravotní účely se používají nejenom květní lůžka artyčoku, ale také jeho listy a kořen.
Zdroje: homegrownherbgarden.com, sciencedirect.com, healthbenefitstimes.com
Od: Jitka Kučová, 4.2.2022