Vláknina ve zkratce
Zdravá a vyvážená strava se bez vlákniny neobejde. A ačkoliv ji lidský organismus nedokáže trávit, tudíž střevním traktem pouze prochází, v jídelníčku má své nezastupitelné místo.
Pozitivně působí na trávení, čímž ovlivňuje celkové zdraví člověka. Uvádí se dokonce, že dostatečný přísun vlákniny je účinnou prevencí před řadou tzv. civilizačních onemocnění (např. obezity či rakoviny tlustého střeva). Její přísun je důležitý také při hubnutí, kdy napomůže dosáhnou kýženého výsledku.
Vláknina je obsažena pouze v potravinách rostlinného původu. Dělí se do 2 skupin, a to na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, z nichž každá má poněkud jiné vlastnosti.
Rozpustná vláknina
Protože na sebe váže vodu, v trávicím traktu mnohonásobně zvětšuje svůj objem. Ve střevech působí jako prebiotikum.
Nerozpustná vláknina
Tvoří ji hrubá vlákna, která se chovají podobně jako kartáč, to znamená, že střeva mechanicky čistí. Nerozpustná vláknina rovněž urychluje průchod nežádoucích (odpadních) látek.
Pozitivní účinky vlákniny na organismus
Proč je vlastně vláknina důležitá? Odpověď skýtá bohatý výčet, který shrnuje to nejdůležitější, jakým způsobem vláknina ovlivňuje lidské zdraví:
celkově příznivě působí na střevní trakt
je vhodným doplňkem při detoxikačních kúrách
navozuje pocit sytosti, a proto zabraňuje přejídání
podporuje metabolismus tuků
redukuje trávení nežádoucích látek
přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi
snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
je prevencí kardiovaskulárních onemocnění
Trávící systém odbourává a vylučuje z těla škodliviny, toxiny a odpadní látky. Ne vždy je v procesu zcela úspěšný. Špatně fungující trávící systém se projevuje únavou, zácpou, nadváhou, nevzhlednou pletí i bolestmi hlavy. Pusťte se do očisty střev.
10 druhů potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Zařadit dostatek vlákniny do jídelníčku nemusí být věda. Stačí do něj zahrnout ty potraviny, které jsou na tuto složku bohaté. Které to jsou?
Pšeničné otruby
Lněné semínko
Fazole
Sójové boby
Celozrnná mouka
Pohanka
Jablka
Hnědá rýže
Ovesné vločky
Čočka
Snažíte se připravovat si zdravé a chutné snídaně, avšak již vám dochází nápady? Inspirujte se receptem na rychlou zdravou ovesnou kaši, jenž je obohacena nejen o kokos, ale i ovoce, semínka... Ovesné kaše jsou vhodné zejména ke snídani, jelikož se vyjímají svým vysokým obsahem sacharidů a vlákniny. Díky ovesným vločkám naberete dostatek energie a potřebných vitamínů. Ovesné vločky se označují za "superpotravinu", avšak málokdo o tom ví. Jestliže jako sladidlo do ovesné kaše použijete sirup z …
K oblíbeným zdrojům vlákniny patří také psyllium neboli jitrocel indický. Je dostupný ve formě hrubšího, případně jemného prášku, který stačí přimíchat například do jogurtu nebo oblíbeného nápoje.
Ve zdravé kuchyni se často používá rovněž čekankový sirup. Ten je velice bohatý na rozpustnou vlákninu a může nahradit klasický cukr.
Svěží a voňavá domácí limonáda s čerstvými bylinkami, která je slazená nízkokalorickým čekankovým sirupem. Pochutnají si děti i dospělí.
Zdroje: healthline.com/nutrition/why-is-fiber-good-for-you, mayoclinic.org, healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods, benefiber.com