Červený rybíz je výborný čerstvý. Bohužel jej nestihneme v sezónně všechen spotřebovat. Zavařený červený rybíz už tak oblíbený není. To se rychle změní, když z něj připravíte domácí zmrzlinu.
Ještě před pár lety bylo takřka neznámé, v současnosti ho lze často pořídit i na malé venkovské prodejně potravin. Lyofilizované ovoce si zkrátka získává stále více příznivců. A ačkoliv na první pohled připomíná běžné sušené ovoce, v mnohém se od něj liší. Proč stojí za to ho vyzkoušet?
Pro lyofilizované ovoce je charakteristický velice nízký obsah vody. Uvádí se, že během procesu lyofilizace se z něj podaří odstranit přibližně 95 až 98 % veškeré vody, což je výrazně více oproti ovoci sušenému běžným způsobem.
Aby se toho podařilo dosáhnout, musí se ovoce nejdříve prudce zmrazit. Tím se zamezí nežádoucímu vzniku krystalků ledu, které by mohly poškodit jeho strukturu. Až poté následuje sušení, během kterého je udržován nízký tlak. Tyto podmínky způsobí, že se naprostá většina vody v ovoci postupně odpaří.
Lyofilizované ovoce se může pochlubit celým balíčkem zajímavých vlastností. Není divu, že poutá stále větší pozornost.
Má vynikající chuť a krásně křupe
Barva zůstává sytá, je takřka srovnatelná s ovocem v čerstvém stavu
Uchovává si až 90 % vitaminů, minerálních látek a další mikroživin
Je bohaté na zdraví prospěšnou vlákninu
Udržuje si přirozenou sladkost
Neobsahuje konzervační a jiné přidané látky (např. oxid siřičitý, přidaný cukr)
Zachovává si původní strukturu
Není třeba ho skladovat v mrazáku
Má pestré možnosti využití v kuchyni
Při správném skladování vydrží opravdu dlouho
Mrazem sušené kousky ovoce mají tu nevýhodu, že obvykle velice rychle zmizí. Jakmile totiž lyofilizované ovoce jednou ochutnáte, většinou nezůstanete pouze jediného kousku. Pokud ale odoláte, existuje spousta báječných způsobů, jak křupavé ovoce využít v kuchyni.
Zamilovali jste si domácí zmrzlinu a rádi experimentuje s novými příchutěmi? Zkuste do ní přidat hrst lyofilizovaného ovoce a rázem získá úplně novou chuť. Mrazem sušené kousky se hodí i jako efektní posypka zmrzlinových pohárů.
Červený rybíz je výborný čerstvý. Bohužel jej nestihneme v sezónně všechen spotřebovat. Zavařený červený rybíz už tak oblíbený není. To se rychle změní, když z něj připravíte domácí zmrzlinu.
Mrazem sušené kousky ovoce oživí muffiny, dezerty, domácí sušenky, brownies a koláče. Ovoce lze přidat třeba i do oblíbené bábovky, která bude díky němu více osvěžující. Lyofilizované ovoce je rovněž ideální ingrediencí při zdravém pečení.
Lyofilizované ovoce se uplatí rovněž při přípravě oblíbených smoothies nápojů. Jestliže zrovna nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete ho jednoduše nahradit právě tím mrazem sušeným. A perfektní je i do domácích limonád, stejně jako míchaných alkoholických drinků.
Osvěžující smoothie, které má jemně kyselou chuť po lesních plodech.
Ovesná či jiná obilná kaše, jogurt, tvaroh s ovocem, domácí müsli nebo třeba špaldové palačinky. Všude tam lze použít lyofilizované ovoce jako netradiční oživení oblíbeného receptu. Ale jako energeticky vydatná a zdravá svačinka se hodí i samotné. Nezapomeňte ho proto přibalit s sebou na túru či celodenní výlet.
Neustále vymýšlíte, co dobrého a především zdravého si připravíte ke snídani či svačině? Bulgurová kaše obohacená ovocem pro vás zajisté bude tím pravým pokrmem v jídelníčku. Bulgur je vlastně obilovina, jenž prospívá vašemu zdraví. Navíc jeho příprava je velice snadná. Stačí jej krátce povařit a nechat nabobtnat. Poté si z něj můžete připravit sladký, ale i slaný pokrm. Bulgur se hojně využívá také při redukčních dietách, a proto můžete bulgurovou kaši zařadit do jídelníčku i v případě, že se …
Zdroje: livestrong.com, freshlypreserved.com, eatthis.com
Od: Jitka Kučová, 21.2.2022