Zrnka, zrníčka, kde jste se vzala?
Sůl provází lidstvo již po tisíciletí. Archeologické výzkumy prokázaly, že solné doly existovaly již v pravěkých dobách. Také dnes se většina běžné kuchyňské soli získává těžbou. Než ale dorazí až na kuchyňský stůl, je třeba ji ještě upravit speciálními technologickými postupy.
V obchodech lze běžně natrefit i na mořskou sůl. Ta se může oproti běžné kuchyňské soli pochlubit vyšším obsahem jódu. Mořská sůl se získává prostřednictvím odpařování mořské vody.
Stále více příznivců si získává také himalájská sůl. Její naleziště se nachází v blízkosti Himalájského pohoří, nejvýznamnější lokalita leží v Pákistánu. Tam se těží z úctyhodné hloubky několika set metrů. Jedná se původně o mořskou sůl, která se dostala dávnými geologickými procesy pod zemský povrch. Její stáří činí neuvěřitelné stovky milionů let!
Proč zařadit do jídelníčku himalájskou sůl?
Himalájská sůl má nejenom půvabnou růžovou barvu, ale pozornost poutá také svým složením. Pochlubit se může celou paletou různých minerálních látek a stopových prvků. Jmenovitě se jedná například o železo, draslík, hořčík, vápník, selen, zinek, jód a měď. Na rozdíl od běžné soli obsahuje himalájská sůl tyto prvky v podobě, kterou dokáže lidský organismus lépe využít.
Potěší i fakt, že himalájská sůl je čistě přírodní. To znamená, že po vytěžení ji není třeba průmyslově zpracovávat a dodatečně upravovat. Neobsahuje proto žádné přidané látky.
Při rozumném používání se v souvislosti s himalájskou solí uvádí řada pozitivních vlastností:
detoxikační účinky
zlepšení schopnosti využít živiny v zažívacím traktu
prevence svalových křečí
regulace hladiny cukru v krvi
udržení vyvážené pH rovnováhy
příznivý vliv na cévy
podpora správné činnosti nervové soustavy
prevence nízkého krevního tlaku
Himalájská sůl v kuchyni
Používání himalájské soli v kuchyni je hračka. Pracuje se jí totiž stejně jako s běžnou kuchyňskou nebo mořskou solí. Jemnozrnnou solí je tudíž možné dochutit prakticky jakákoliv slaná jídla.
Mám palačinkové období. X let jsem neměla palačinky a v tomto měsíci už dělám třetí druh. Doufám, že to oceníte 🙂
Hrubozrnná himalájská sůl je vynikající posypka na pečivo. Její růžově zbarvená zrníčka na něm navíc vypadají velice efektně a zaujmou na první pohled.
Kouzlo křupavého, a ještě teplého bochníku si zamiloval každý, kdo si domů pořídil domácí pekárnu. Pro ty ostatní je tu opravdu jednoduchý recept na výborný domácí chléb. Stačí nechat přes noc nakynout a v sobotu ráno máte úžasnou snídani.
Himalájská sůl však netradičně oživí i některá sladká jídla. Doporučujeme ji zkusit třeba na domácí čokoládu se slaným karamelem a jiné luxusní pochoutky.
Ořechy v karamelu můžeme zobat jen tak, když máme chuť na sladké anebo můžeme ořechy použít při podávání zmrzliny a jiných dezertů.
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, healthyhumanlife.com, medicinenet.com