Léčivý zázrak z tropů
Pupečník asijský neboli gotu kola je plazivá rostlina, která roste především v tropických oblastech jihovýchodní Asie. Má ploché listy ledvinovitého tvaru s jemně vroubkovaným okrajem, které se pyšní svěží zelenou barvou. Načervenalé květy jsou spíše nenápadné, drobné a vyrůstají v paždích listů. Plodem je dvounažka oválného tvaru.
Gotu kola si libuje v místech s dostatkem vláhy a vysokou vzdušnou vlhkostí. V případě příznivých podmínek roste bujně a tvoří velké množství odnoží. Patří proto mezi takzvané půdopokryvné rostliny.
Pupečník asijský jako lék
Rostlině se přezdívá „bylina dlouhověkosti“ a v místech přirozeného výskytu je tradiční součástí lidové medicíny. A není se čemu divit, obsahuje totiž celou řadu cenných látek a mikroživin. Jedná se například o flavonoidy, silice, alkaloidy, saponiny, hořčiny, terpeny, některé vitaminy skupiny B, vitamin C a železo.
Také vědecké studie naznačují, že gotu kola se může pochlubit širokou škálou léčivých vlastností.
Zdravotní benefity gotu koly:
- podporuje paměť a kognitivní funkce
má zajímavý potenciál při léčbě Alzheimerovy choroby
působí proti stresu a úzkosti
vykazuje příznivý efekt v případě deprese
je pomocníkem v boji proti nespavosti
podporuje vylučování vody, proto může ulevit od otoků
je podpůrným prostředek při léčbě křečových žil (příznivě působí na cévní stěny)
má blahodárný vliv na pokožku, podporuje produkci kolagenu
přispívá k hojení ran, může zlepšit vzhled strií a jizev
má příznivý efekt v případě bolesti kloubů
pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin
Gotu kola v kuchyni
Pupečník asijský není mrazuvzdorný, a proto u nás ve volné přírodě bohužel neroste. V české krajině se daří pouze pupečníku obecnému, který ale nemá významné léčivé vlastnosti.
Není ale příliš složité pěstovat tuto kouzelnou bylinku jako pokojovou rostlinu. Je pouze třeba dbát na dostatečnou zálivku a dopřát jí pravidelné osvěžení. A protože má dekorativní vzhled, v teplejší části roku může oživit i závěsné květináče či truhlíky. Pak už jen stačí si kdykoliv natrhat čerstvé listy a využít je třeba v kuchyni.
Možnosti využití listů gotu koly v kuchyni:
léčivý nálev (připravuje se z čerstvých nebo sušených listů)
zajímavé oživení zeleninových salátů
ingredience do smoothie nápojů
přísada do přepuštěného másla ghí
podušené listy lze servírovat jako netradiční přílohu
čerstvé listy mohou sloužit jako jedlá a efektní ozdoba pokrmů
Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, poppyswildkitchen.com