Základní suroviny do spíže
Jedná se o trvanlivé potraviny, které není třeba nebo ani není vhodné skladovat v chladném prostředí (například káva ztrácí uskladněním v lednici své výjimečné vlastnosti).
Pokud je chcete mít prakticky a přehledně uspořádané, můžete vsadit na pevně uzavíratelné plastové či skleněné dózy. Nezapomeňte si je ale popsat včetně informace o minimální trvanlivosti.
Mouka (především běžná hladká a polohrubá bílá pšeničná mouka)
Cukr (krystalový, třtinový, moučkový, vanilkový)
Těstoviny (různé druhy, např. špagety, vřetena, penne)
Rýže
Luštěniny (hrách, čočka, fazole, případně i cizrna)
Rostlinný olej (běžný olej na pečení a olivový olej pro přípravu jídel studené kuchyně)
Ocet
Rajčatový protlak nebo kečup
Káva
Čaj
Sůl
Pepř (případně i jiné oblíbené koření)
Spousta tradičních českých receptů se neobejde také bez brambor. Ty vydrží déle, pokud budou umístěny v temném a chladnějším prostředí. V lednici by jim už ale byla příliš zima, ideální je proto nevytápěná komora či sklep.
Může se také hodit:
Sušené droždí
Kypřící prášek do pečiva
Kuskus (je snadné z něj vykouzlit jídlo během chviličky)
Kakao (hlavně v domácnostech, kde se často peče)
Sirup (např. javorový, čekankový)
Ovesné vločky
Česnek
Cibule
Základní suroviny do lednice
Do této skupiny patří chlazené potraviny. Aby si uchovaly své vlastnosti a předčasně se nezkazily, potřebují chladné prostředí lednice. V ní se udržuje teplota v přibližném rozmezí 4 až 8 °C.
Vejce
Mléko (ideálně čerstvé i trvanlivé)
Máslo (volitelně také sádlo)
Tvrdý sýr (např. parmazán, případně polotvrdý čedar)
Smetana (ke šlehání, na vaření a zakysaná)
Krásně nadýchaná bábovka, která se vždy podaří. Je vláčná, nemusíte se u ní bát suchosti. Pro obměnu můžete část těsta smíchat se lžící kakaa a vytvořit dvoubarevný efekt.
Mohou se také hodit následující potraviny. Po otevření se rovněž uchovávají v lednici:
Hořčice
Majonéza
Marmeláda
Základní suroviny do mrazáku
V mrazáku se pohybuje teplota nejčastěji okolo mínus 18 °C, a proto v něm vydrží některé druhy potravin opravdu dlouho.
Například většinu druhů masa je v mrazáku možné skladovat bez problémů i několik měsíců. Pokud se ale rozhodnete uložit čerstvé maso do mrazáku, nezapomeňte si ho dopředu naporcovat, jednotlivé balíčky popsat a poznačit si datum zamrazení. Ušetříte si tím čas i zbytečné starosti.
Maso a ryby (různé druhy)
Mražené pečivo
Hrášek
Špenát
Kukuřice
Může se také hodit:
Vývar
Hotové jídlo
Zmrzlina
Během chvilky si můžete připravit jednoduchou a výbornou zmrzlinu. Pokud použijete mražené jahody, můžete zmrzlinu podávat hned. Pokud nemáte čerstvou meduňku je dobré do zmrzliny přidat kapku citrónové šťávy.
Zdroje: allrecipes.com, taste.com.au