Proti zánětům lze bojovat i jídlem. Které potraviny zařadit do jídelníčku?
Ačkoliv je zánět v mnoha případech prospěšný, protože přispívá k vypořádání se s infekcí a urychluje uzdravení po zranění, zejména chronický zánět v těle má spíše negativní dopady. Zklidnit tyto nežádoucí zánětlivé procesy dokážou i některé druhy potravin. Které z nich to jsou?
1. Tučné ryby
Tučné druhy ryb jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA). Jedná se o tzv. esenciální mastné kyseliny, které si náš organismus sám nedokáže vytvořit, a proto je důležité dbát na jejich dostatečný příjem z potravy.
Omega-3 mastné kyseliny jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Přispívají ke správnému fungování kardiovaskulárního systému, pozitivně působí na mozek, zrak a napomáhají udržovat zdravou hladinu tuků v krvi. Kromě toho však mají EPA a DHA také značný protizánětlivý potenciál.
Mezi tučné ryby patří zejména losos, sleď, makrela a ančovičky, ze sladkovodních ryb například úhoř.
Masové kuličky z lososa se zeleninovými nudlemiLosos nemusí být pouze opečený na pánvi. Lze jej připravit i jako masové kuličky. Tento pokrm je relativně tučný, jedná se však o zdravé tuky, které pochází zejména z lososa, avokáda a olivového oleje, takže se jich není třeba obávat.
Jako příloha jsou restované zeleninové nudle. Na jejich přípravu můžete použít julienne škrabku nebo mandolínu, kterou lze zakoupit v obchodech s domácími potřebami. Pokud ji nemáte, můžete klidně nakrájet nožem, což vyžaduje značnou míru trpělivosti a opatrnosti.…
Celý recept
2. Zelenina
Mezi potraviny s protizánětlivý účinkem náleží také mnohé druhy zeleniny. Jedná se hlavně o listovou zeleninu (salát, špenát, kapustu a zelí), brokolici, papriky a rajčata.
Zelenina se může pochlubit významným obsahem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Je také zdrojem vlákniny a antioxidantů. A právě celá řada těchto antioxidantů vykazuje podle vědeckých studií protizánětlivé účinky.
Kupříkladu antioxidant kvercetin, který je hojně zastoupený v paprikách, prokazatelně tlumí zánětlivé reakce organismu.
3. Lesní ovoce
Čerstvé lesní ovoce je velice oblíbené pro lahodnou chuť. Jahody, borůvky, maliny a ostružiny jsou navíc plné vitaminů, minerálů a vlákniny.
Toto drobné ovoce se pyšní obsahem antioxidantů. Najdeme v něm například antioxidanty zvané antokyany. Jedná se o přírodní barviva, která přispívají ke správnému fungování imunitního systému, a proto mohou působit rovněž proti chronickému zánětu v těle.
Antokyany jsou obsaženy i v jiných plodech. Vysokou koncentraci těchto antioxidantů nalezneme například v černém bezu a arónii.
4. Olivy a olivový olej
Olivy a olivový olej obsahují bohaté spektrum látek, které prospívají lidskému zdraví. Nejčastěji jsou skloňovány v souvislosti s blahodárným působením na kardiovaskulárním systém včetně srdce. Jejich konzumace přispívá k prevenci před některými civilizačními nemocemi, a navíc v nich najdeme i zdravé mononenasycené tuky.
Studie naznačují, že jídelníček zahrnující olivy a olivový olej vykazuje protizánětlivé účinky a dokáže snížit zánětlivé markery.
Za nezdravější se považuje za studena lisovaný extra panenský olivový olej.
5 tipů, jak vybrat kvalitní olivový olejChcete si uvařit dobré italské jídlo nebo zkusit Francouzskou kuchyni? Pak se rozhodně bez olivového oleje se neobejdete. V obchodech najdete olivové oleje v různých cenových relacích, a proto je důležité vědět, čím se řídit při jeho výběru. Ten nejdražší nemusí být vždy nejkvalitnější.
Celý článek
5. Avokádo
Avokádo má lahodnou chuť, je výborně stravitelné, obsahuje vlákninu, zdravé tuky a řadu mikroživin včetně draslíku a hořčíku. Není proto divu, že je toto exotické ovoce velice oblíbené.
Navíc v avokádu najdeme také látky, které mají schopnost tlumit zánětlivé reakce mimo jiné v kožních buňkách.
6. Zelený čaj
Zelený čaj má miliony příznivců po celém světě. Mnozí lidé na něj nedají dopustit pro jeho příjemnou chuť a povzbuzující účinky. Zároveň obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví.
V souvislosti s chronickým zánětem v těle poutá pozornost především tzv. katechin EGCG. Vyznačuje se totiž významnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.
Pravidelné popíjení zeleného čaje proto přispívá i k prevenci a utlumení nežádoucích zánětlivých procesů.
Čaj matcha: Jak jej nejlépe připravit?Japonský tradiční čaj z jemně namletých zelených lístků se v poslední době těší velké oblibě i v Evropě. A není divu – čaj matcha obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, zejména antioxidantů. Pravidelná konzumace čaje matcha může pomoci v boji s nadbytečnými kily nebo zlepšit stav pokožky. Naučte se správně připravovat tento super nápoj!
Před několika lety se zelený prášek čaje matcha začala objevovat všude - v matcha latté, zmrzlině, smoothies, sušenkách, čokoládě a dalších. Třebaže je rozmani…
Celý recept
7. Kurkuma
Kurkuma je oblíbeným kořením především v indické, thajské a orientální kuchyni. Pokrmům propůjčuje nádhernou zlatavě žlutou barvu, stejně jako specifickou výraznou chuť a vůni. Kurkuma je rovněž tradiční součástí kari koření.
Kromě toho poutá kurkuma pozornost svými léčivými účinky. Především obsažený kurkumin má významné protizánětlivé schopnosti. Jeho efekt je ještě výraznější, pokud se kombinuje s piperinem, který najdeme v černém pepři.
Dubajské kuřecí soté s kurkumouV Dubaji je zakázáno jíst vepřové maso a tak si připravíme výborné soté z masa kuřecího, s výborným kořením vévodícím vůni arabského světa. Dubaj jsem navštívila teprve nedávno a dovezla jsem si spoustu koření, které proměnilo vaření v úžasný gastronomický zážitek. Pokud se někdy do Dubaje vydáte, navštivte místní trhy a přivezte si koření jako „suvenýr“. Nabídka a pohled na pestrobarevné směsi provoňuje zdejší atmosféru a výběr je vskutku lákavý. Nejdříve vás zaujme pohledem, poté nastartuje či…
Celý recept
Mezi další zajímavé potraviny s protizánětlivými vlastnostmi patří:
Ořechy (např. vlašské ořechy)
Semena (lněná, chia semínka aj.)
Třešně
Luštěniny (hlavně fazole)
Houby (žampiony, shitake aj.)
Zázvor
Česnek
Zdroje: healthline.com, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, health.harvard.edu
Od: Jitka Kučová, 23.5.2022