Užiteční pomocníci pro rychlé vaření
Pro rychlé vaření se vám bude hodit několik užitečných pomocníků. Zvažte pořízení multifunkčního hrnce s časovačem. Můžete si pokrm připravit před odchodem do práce a jen zapnout funkci odloženého startu. Velkým pomocníkem je i běžný tlakový hrnec, i když manipulace s ním je trochu náročnější. Rychlá příprava jídel vás čeká s indukčním sporákem a kvalitními hrnci. Při přípravě jídel vám pomohou nejrůznější multifunkční kráječe na zeleninu. Spoustu času trávíte například krájením cibule, která je základem mnoha pokrmů české i světové kuchyně.
Restovaný losos se špenátem
Rychlý, zdravý a lehký pokrm je restovaný losos. Lososa nakrájejte na filé, osolte a opepřete z obou stran a pokapejte citrónem. Dejte na rozehřátou pánev nejprve kůží dolů. Každá strana se restuje asi 6 minut, mezitím stihnete oškrábat brambory. Nakrájejte je na menší kousky a dejte vařit do tlakového hrnce. V tlakovém hrnci uvaříte brambory i za 10 minut, podle velikosti kousků. Jakmile máte lososa otočeného a restujete druhou stranu už 4 minuty, vhoďte na pánev několik hrstí baby špenátu. Poduste. Nakonec pánev vypněte a podlijte smetanou ke šlehání.
Kuřecí nudličky s fazolkami
Kuřecí stehenní řízky nakrájejte na nudličky a dejte na noc do kefíru nebo jogurtu smíchaném se sladkou paprikou. Maso bude křehčí a příprava rychlejší. Na rozehřáté máslo dejte nudličky i s jogurtem, osolte, přidejte prolisovaný česnek. Dobře promíchejte. Přikryjte poklicí. Po 8 minutách přidejte sterilované fazolové lusky bez nálevu. Ve stejnou chvíli zalejte kuskus horkou vodou. Na restování kuřecích kousků vám bude stačit 15 minut. Podávejte s hotovým kuskusem.
Jablkový koláč z pánve
Sladké jídlo může být připraveno bez dlouhého pečení. Připravte si sklenici jablkového kompotu a obyčejné těsto na palačinky. Na másle restujte jablka, přidejte rozinky, skořici a trochu rumu. Vše zalijte těstem na palačinky, chvíli restujte, otočte přes poklici a restujte druhou stranu. Nakonec můžete posypat mandlovými lupínky.
Tortilly se špenátem a slaninou
Na pánev dejte rozehřát na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidejte cibuli, prolisovaný česnek a baby špenát. Přidejte trošku smetany ke šlehání. Vmíchejte sterilovanou cizrnu. Ochuťte solí a pepřem a zabalte do tortilly.
Rybí filé se žampióny
Předem si rozmrazte rybí filé a rozehřejte troubu. Filé osolte a opepřete z obou stran. Dejte do zapékací mísy a přikryjte nakrájenými žampióny. Ochutit můžete směsí koření na ryby a prolisovaným česnekem. Dejte péct na 15 minut, a nakonec posypejte strouhaným sýrem. Společně s rybou můžete připravit i hranolky na plechu.
Špagety s pestem
Pesto vás zachrání, když není času nazbyt. Uvařte špagety a na pánvi je promíchejte s pestem. Posypejte krájenou šunkou a strouhaným parmazánem. Můžete přidat i piniové nebo pistáciové ořechy.
Bazalkové pesto může sloužit jako doplněk mnoha pokrmů, ale chutná výborně smíchané třeba jen s těstovinami. Stačí lžíce pesta, porce těstovin a máte rychlou a dobrou večeři. Piniové oříšky jsou drahé a nemají je všude, avšak pesto můžete připravit i s jinými oříšky. Zkuste mandle nebo kešu. Při přípravě pesta je důležité použít pouze otrhané lístky bez stonku. Je to proto, že stonek nemá žádnou chuť a pesto by pak nebylo tak výrazné. Hotové pesto vydrží v lednici i několik dní, avšak má tend…
Kovbojské fazole
Fazole v rajčatové omáčce jsou další surovinou, kterou byste měli mít vždy při ruce. Pak stačí na pánvičce osmažit nakrájenou cibuli a slaninu nebo uzeninu. Přimícháte fazole v rajčatové omáčce a podáváte s pečivem.
Luštěniny nejíme úplně často, ale fazole po kovbojsku nám moc chutnají.
Pár tipů pro rychlé vaření přes týden
Mějte v lednici na pár dní uschovaný oloupaný česnek a oloupanou cibuli. Česnek skladujte v uzavřené sklenici, oloupanou cibuli balte do alobalu. Urychlí vám to přípravu jídel.
Den předem můžete skladovat oškrábané brambory. Syrové je dejte do vody s trochou mléka.
Vždy mějte zásobu mrazené zeleniny.
O víkendu uvařte větší množství hotového jídla a část dejte do mrazáku.
Pokud zakoupíte kvalitní těstoviny, příprava bude mnohem rychlejší.
Rychle připravíte kuskus, bulgur, pohanku nebo rýži.
Mějte doma loupaná rajčata, je to výborný základ různých omáček.
Když si namočíte předem luštěniny, máte rychle připravenou vydatnou polévku.
Zdroje: AllRecipes.com, BBCGoodFood.com, HalfBakedHarvest.com, RecipeTinEats.com, HealthLine.com, EatThisNotThat.com