Makadamové ořechy ve zkratce
Původním domovem makadamových ořechů je Austrálie, ačkoliv v současnosti se pěstují i na mnoha dalších místech světa. Ořechy dozrávají na makadamii celolisté, což je nádherný rozložitý strom, kterého zdobí velké kožovité listy a v době květenství také půvabné hroznovité květy smetanového odstínu.
Makadamové ořechy se ukrývají ve velmi tvrdé a hladké skořápce, ze které se musí nejdříve vyloupnout, což představuje poměrně náročný proces. V současnosti už většinou probíhá prostřednictvím moderní techniky. Makadamové ořechy jsou zralé, jakmile jejich původně zelená slupka zhnědne a plod spadne ze stromu na zem.
Není bez zajímavosti, že na jednom stromě může uzrát až několik desítek kilogramů makadamových ořechů. Novější odrůdy dokážou plodit i vícekrát v průběhu roku.
1. Mají atraktivní vzhled a skvělou chuť
Po vyloupnutí ze slupky se odhalí kouzelný oříšek přibližně kulovitého tvaru a světlé krémové barvy. Jeho vzhled je podobný lískovému oříšku bez hnědé slupky, ale chuťové vlastnosti jsou rozhodně delikátnější.
Makadamové ořechy jsou krásně křupavé a je pro ně charakteristická jemná nasládlá chuť s máslovými podtóny.
2. Pyšní se obsahem cenných mikroživin
Po nutriční stránce jsou makadamové ořechy velice bohaté. V jejich složení nechybí prospěšné mononenasycené mastné kyseliny, vláknina, stejně jako celá řada vitaminů a minerálních látek. Konkrétně jde především o vitamin B1, B6 a E, mangan, měď, hořčík a železo.
Kromě toho jsou v nich významně zastoupeny rovněž antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Podíl sacharidů je v makadamových ořeších naopak nízký.
3. Jsou vynikajícím doplňkem při hubnutí
Při snaze o zbavení se nadbytečných kilogramů nebo udržení stávající hmotnosti je jedním ze základních předpokladů úspěchu správně sestavený jídelníček. A právě makadamové ořechy ho mohou zajímavě doplnit.
Složení těchto chutných ořechů podporuje sytost a potlačuje pocit hladu. Konzumace makadamových ořechů může proto přispět k nežádoucímu přejídání. V souvislosti s prevencí před přibýváním na váze se zmiňuje zejména obsažená kyselina palmitoolejová neboli omega-7 mononenasycená mastná kyselina, která je stále předmětem vědeckého bádání.
4. Chrání mozek i srdce
Pravidelné zařazení makadamových ořechů do jídelníčku snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vysoký obsah mononenasycených tuků totiž prokazatelně přispívá ke zdraví srdce a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, kdy právě jeho vysoká hladina může vést až k závažným potížím kardiovaskulárního charakteru.
Kromě toho se ukazuje, že obsažené tokotrienoly napomáhají chránit mozkové buňky, čímž mohou zároveň přecházet rozvoji Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.
5. V kuchyni nabízí pestré možnosti využití
Makadamové ořechy jsou v kuchyni takřka univerzální. Dají se jíst bez úpravy syrové, ale vynikající jsou i vařené, pečené nebo pražené. Skvěle chutnají samostatně a lze je použít k dochucení či dozdobení široké škály pokrmů.
Tipy, jak zpracovat makadamové ořechy:
jsou výtečné jako chutná a výživná svačinka
nasekané se hodí k ozdobení ovocných salátů a zmrzlinových pohárů
lze z nich připravit vynikající makadamové máslo
jsou vhodnou surovinou pro výrobu rostlinného mléka
po opražení na pánvi mohou doplnit pohoštění pro hosty (jejich chuť se zintenzivní)
lze je přidat do sladkých moučníků, dezertů a sušenek
po namočení do bílé čokoládu se rázem promění v opravdovou delikatesu
dobře obohatí granolu (zapečenou směs ovesných vloček s dalšími ingrediencemi)
v nastrouhaných ořeších lze obalit rybu před pečením, získá zajímavější chuť
Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, australian-macadamias.org, thekitchn.com