Římský kmín ve zkratce
Římský kmín je velice oblíbeným kořením zejména ve Středomoří. Jeho zdrojem je poměrně nenápadná jednoletá rostlina s názvem šabrej kmínovitý, která dorůstá do výšky přibližně 20 až 30 cm. Má dlouhé úzké listy a malé bílé až narůžovělé květy tvořící okolíky.
Jako koření se sklízí semena, která sice na první pohled připomínají „náš“ kmín, ale oproti němu mají více protáhlý tvar a světlejší odstín.
Jak chutná římský kmín
Římský kmín se může pochlubit zemitou, nahořklou a zároveň lehce pálivou chutí s oříškovým až pepřovým podtónem. V minulosti se dokonce využíval jako alternativa černého pepře. A o tom, že byl pro své chuťové vlastnosti skutečně velice ceněný, svědčí i fakt, že ve starověku údajně sloužil jako platidlo.
Také vůně koření je intenzivní a poněkud exotická. Tyto vlastnosti poté propůjčuje připravovaným pokrmům.
Jak zpracovat římský kmín v kuchyni
Koření má prastarou tradici zejména v asijské a středomořské gastronomii, kde je nedílnou součástí široké škály jídel. Ale velice oblíbené je také za oceánem, hojně se používá například v Mexiku.
K dostání jsou celá, drcená nebo mletá semena.
Římský kmín má v kuchyni široké možnosti využití:
veškeré slané rýžové pokrmy
světlé omáčky a zeleninové polévky
salátové zálivky
pečená, zapékaná a smažená zelenina
luštěniny na všechny způsoby
rozmanité druhy slaného pečiva (jako posypka i do těsta)
na kuřecí, hovězí a jehněčí maso
domácí bylinné likéry
k dochucení nakládaných okurek
NÁŠ TIP
Celá semena se mohou před použitím nejprve krátce opražit nasucho nebo v malém množství oleje na pánvi, získají tím intenzivnější vlastnosti.
Tento pokrm je jedním z nejběžnějších indických jídel, najdete ho na každém menu v indických restauracích a bistrech. Je dobrou volbou pokud máte rádi veganské stravování nebo pokud nemáte rádi příliš ostrá jídla, kterými se indická kuchyně jen hemží. Pálivost jídla se dá korigovat podle pálivosti použité chilli papričky. Pokud nepožijete žádnou, chuť jídla tím neovlivníte a pikantnost dodá použité koření. Pokrm je bezlepkový a nepoužívá se v něm ani mléko. Pokud se chystáte pohostit náročného s…
Jak římský kmín léčí
Semena šabreje obsahují pestrou škálu cenných mikroživin. Římský kmín tudíž nalezne nejenže uplatnění v kuchyni, ale zároveň se k němu pojí i zdravotní benefity.
Jedná se o vynikající prostředek pro udržení zdravého trávení, kdy mimo jiné eliminuje nadýmání, a proto se perfektně hodí do těžkých pokrmů
Představuje významný zdroj antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem
Je bohatým zdrojem železa
Vykazuje zajímavé antibakteriální vlastnosti
Přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi
Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
Je vhodnou součástí redukčního jídelníčku, podporuje totiž proces hubnutí
Některé obsažené látky mají významné protizánětlivé účinky
Zdroje: healthline.com, healthline.com, thespruceeats.com, thespicehouse.com