Francouzský quiche chutná teplý i studený
Ikonický francouzský quiche můžete připravit ve spoustě variant jako teplou večeři nebo si jej dát po vychladnutí. Podobně jako pizza má tisíce variací, připravuje se sladký i slaný. Nejznámější variantou koláče je la Lorraine, tedy koláč z regionu Lotrinsko. Základní těsto na koláč připravíte z 200 g hladké mouky, 150 g másla, trošky vody, špetky soli a špetky moučkového cukru.
Mouka a máslo se rozmačká a rozmíchá. Přidá se sůl, cukr a ledová voda. Zpravidla okolo 50 ml. Těsto se umačká do koule a dá se do sáčku na hodinu do lednice. Klidně nechejte i přes noc. Poté se rozválí a vkládá se do koláčové formy, tu není třeba vymazávat. Po rozválení by těsto nemělo být silnější než 3 až 4 mm. Je zapotřebí propíchnout dno vidličkou. Peče se 10 minut na 190 °C a teprve poté se plní různými náplněmi. Znovu se zapéká s náplní.
Náplň do slaného koláče by vždy měla obsahovat vejce, slaninu, smetanu ke šlehání a sýr. Vyzkoušet můžete mnoho obměn.
Smetanová náplň se sýrem
Nakrájíme jednu cibuli a 200 g anglické slaniny a dáme restovat na pánev. Během restování smícháme v míse jednu smetanu, 150 g sýru gouda, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Prošleháme se 4 vejci. Smícháme s opečenou slaninou, vlijeme na koláč a zapečeme na těstě asi 30 minut. Náplň se při pečení nijak nezakrývá.
- Cibulová náplň – zpění se 6 cibulí na oleji, podlévá se 2 dcl bílého vína. Po orestování se smíchá s provensálským kořením, 200 g goudy, 2 vajíčky a jednou smetanou ke šlehání.
- Špenátová náplň – 200 g sýra se smíchá se 100 ml smetany, 3 vajíčky, 300 g špenátových listů a 5 jarními cibulkami. Ochutí se solí a pepřem.
Aby se vám těsto při prvním pečení nezvedlo, posypte koláč suchými fazolemi nebo hrachem. Upečenou luštěninu si nechejte i pro příští pečení koláče.
Gruzínské slané koláče
Gruzínské slané koláče se připravují velmi podobně jako naše kynuté koláče. Do těsta se ale přidává olivový olej a oblíbenou náplní do koláčů je masová směs.
Půl kostky droždí se smíchá se směsí mléka a vody. Vezmeme jeden hrnek, do poloviny nalijeme mléko a dolijeme vlažnou vodou. Přidáme lžíci mouky, a lžičku cukru a rozšleháme. Kvásek necháme vzejít. Pak smícháme s půl kilogramem mouky, 120 g másla, lžičkou soli a lžící olivového oleje a vypracujeme těsto. Těsto necháme kynout, dvakrát jej během kynutí propracujeme. Následně se těsto rozdělí na 4 bochánky na vále, ty se ještě nechají chvíli kynout a plní se náplní.
Jednoduchá je sýrová náplň. Smíchá se 300 g balkánského sýru a 300 g mozzarelly. Oba sýry musí být strouhané. Náplň se dává doprostřed a koláč se s náplní zmáčkne na širokou placku. Doprostřed udělejte prstem díru, aby pára při pečení unikala.
Před pečením se koláče potírají rozšlehaným vejcem. Koláče se pečou ve vyhřáté troubě na 240 °C a je třeba je jíst horké. Když je nestihnete sníst hned z trouby, druhý den je rozpečte v klasické troubě nebo na pánvi s máslem.
Masová náplň – nakrájené hovězí maso na drobné kostičky (300 g) se smíchá s cibulí a lžící řeckého sena, přidá se půl lžičky mletého kmínu, hrst čerstvého sekaného kopru a sůl.
Fazolová náplň – cibule se rozpeče s kostičkami slaniny (100 g). Vmíchají se fazole uvařené do měkka (400 g). Směs se ochutí solí, pepřem a koriandrem. Před naplněním do koláčů se přidá sekaný pórek.
Pork pie, anglický vepřový koláč
Vepřový koláč je trochu zdlouhavý na přípravu, ale vyplatí se jej vyzkoušet. Zachutná teplý i studený. Nejprve si pro koláč připravte náplň z mletého masa (800 g) a vepřového bůčku (400 g). Bůček nakrájejte na drobné kousky. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu (250 g). Směs ochuťte solí a mletým bílým pepřem.
Těsto se připravuje jako odpalované těsto. Potřebujete 580 g hladké mouky 200 g sádla a hrnek vody. Sádlo dejte do vody a prohřívejte ve velkém hrnci. Postupně přisypávejte mouku a spojte v těsto. Pracujte rychle, těsto se nesmí připalovat. Jakmile se spojí, dejte jej na vál a nechejte chvíli vychladnout. Jednu čtvrtinu dejte stranou. Zbylé těsto rozválejte a vložte do dortové formy tak, aby překrylo i okraje. Naplňte náplní, okraje těsta přehněte přes náplň a zbylé těsto rozválejte jako horní vrstvu. S těstem pracujte, dokud je teplé. Uprostřed udělejte dírku.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut. Snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě hodinu a půl. Poté povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte poslední půl hodinu.
Náročná část nastává po upečení. Vnitřek dortu se plní želatinou. Potřebujete 6 plátků želatiny a 300 ml masového vývaru. Želatinu namočte na 5 minut do studené vody. Pak vymačkejte. Vývar se zahřeje a do něj se vmíchá želatina.
Při pokojové teplotě se koláč plní přes střed koláče želatinou. Želatina se nalévá postupně, předchozí várka musí důkladně stéct. Koláč se nechává v lednici do druhého dne zatuhnout.
Zdroje: EthnicSpoon.com, SnippetsOfParis.com, AHedgehogInTheKitchen.com, BreakfastWorld.com, ElizabethsKithenDiary.co.uk