Na Slovensku méně masa a méně cukru
Slovenská kuchyně je částečně ovlivněna maďarskou kuchyní a ucítíme v ní vliv římské kultury. Později zaznamenala vliv rakouské nadvlády. Stejně jako kuchyně česká, je slovenská kuchyně poměrně mastná a energeticky vydatná. Najdeme pokrmy syté a výrazně kořeněné. Základem mnoha pokrmů jsou brambory, slanina a zelí.
Při vaření slovenské kuchyně budete potřebovat týdně kostku sádla, možná i více.
Výtečné jsou slovenské bezmasé pokrmy jejichž základem jsou brambory nebo těstoviny. Bezmasé pokrmy se ve slovenském tradičním jídelníčku objevují častěji než v jídelníčku českém. Většina tradičních pokrmů je provoněná česnekem a cibulí.
Oproti české kuchyni prakticky nenaleznete servírování sladkých pokrmů jako hlavní chod. Slovenské sladké pokrmy jsou výtečné, ale jsou považovány za dezerty po hlavním jídle. K hlavním jídlům je často podáván bílý chléb namísto tradiční přílohy.
Slovenskem od hor do nížin
Chutě slovenské kuchyně se různí napříč regiony. V drsných horských oblastech objevíte speciality z uzeného masa, brambor, luštěnin a hub. Do mnohých se přidává kysané zelí jako dokonalý zdroj vitamínu C. Pro horské oblasti bylo typické konzumovat maso rybí, jehněčí a skopové. Dezerty voní po medu.
V nížinách chutná slovenská kuchyně více po ovoci, z masa je oblíbené vepřové, drůbeží a hovězí. Jižní oblasti jsou proslulé přípravou výborných gulášů, pro Slovensko je typický guláš ze skopového masa.
Slovenské privarky
Privarok je takovým křížencem mezi omáčkou, polévkou a kaší. Zahuštěné polévky či omáčky jsou připravovány jako večeře a jí se s pečivem. Hustotou se privarky blíží kaši. Základem bývá zelenina nebo luštěnina, přidává se smetana či mléko.
Oblíbený je privarok hrachový, květákový, dýňový, houbový nebo bramborový. Privarky můžete dostat s vajíčkem, uzeným masem, klobásou nebo sekanou.
Slováci mají v oblibě pirohy. Vyrábějí se z nekynutého těsta v podobě knedlíků. Plní se zelím, masem, sýrem nebo ovocem.
Typická slovenská kapustnica
Do zelné polévky z kysaného zelí se na Slovensku přidávají sušené švestky a houby. Základem je uzené maso s kysaným zelím, dále klobásy. Polévka se zahušťuje moukou a její chuť je jemnější díky smetaně.
Z polévek jsou populární luštěninové jako šošovicová nebo fazolová. Luštěniny se ve slovenském jídelníčku objevují častěji než v jídelníčku českém.
Živáňská nebo pečená husa
Slavnostním pokrmem, kromě řízků s bramborovou kaší, je živáňská pečeně. Vepřové maso se smíchá s cibulí, slaninou, klobásou a brambory. Vše se zabalí do alobalu a peče se na ohni. Během svátků se připravuje pečená husa, zapomeňte ale na hranolky jako přílohu. Tradiční slovenskou přílohou k huse jsou lokše, bramborové placky.
Vydatné jídlo můžete zapít žinčicou. Nápoj se připravuje z ovčího mléka a podobá se kefíru.
Typicky slovenské brynzové halušky
Bramborové těsto, které se protlačí přes cedník a uvaří se v horké slané vodě je základem brynzových halušků nebo strapaček. Na ochucení nesmí chybět brynza, aromatický sýr. Brynza se vyrábí z ovčího mléka, je to nepasterizovaný hrudkovitý sýr. Halušky se sypou rozškvařenou slaninou. Co region, to jiný recept na halušky. Strapačky jsou halušky se smaženou slaninou, cibulkou a zelím.
Populárním bezmasým slovenským pokrmem jsou posúchy. Nasucho opečené placky z kynutého těsta s náplní z vařených brambor. Po upečení se posúchy mažou z obou stran husím sádlem.
V Evropské unii může brynzu vyrábět jen Slovensko. Oblíbenými sýry je i oštěpok, parenica nebo sýrové korbáčiky. Ryze slovenským produktem je (dle Slováků) čabajská klobása.
Halušky jsou výborným jídlem, které se dají udělat na několik způsobů. Od brynzových, se zelím, jako příloha k omáčkám, tak i na sladko. U nás doma máme nejraději brynzové.
Zdroje: KeksikovoEStranky.sk, SlovakRegion.sk, ShowMeSlovakia.eu, PlniElanu.zoznam.sk, ProfilKultury.sk