Co s přemírou jablek? Vyzkoušejte skvělé recepty na sladké i slané pokrmy

Máte velkou úrodu jablek? Co s nimi? Poradíme vám pár tipů a receptů, jak je zpracovat. Můžete si vyrobit skvělé nápoje, koláče i slaná jídla.

Jablka v naší kuchyni

Jablko provází člověka již tisíce let. Jabloň se vyskytuje už v rajské zahradě, kde byla právě jablka důvodem vyhnání z Ráje. I v řecké mytologii se objevila jablka, která způsobila Trojskou válku.

Jabloně rostou po celém Česku. Dnes je spousta sadů nevyužitých a jablka zrají jen tak, bez odborné péče a postupně zplaňují. Kdysi se u nás hodně moštovalo, dnes už to není zvykem. Ale v malém množství se mošty opět navracejí na pulty obchodů především v biokvalitě.

Jablko je plné vitaminů, říká se, že pokud si dáte večer jablko, nemusíte si už čistit zuby. Obsahují vitamin C a vlákninu. Vitamíny je potřeba přijímat především ve stravě, protože je důležité jejich přirozené vstřebávání a na to je jablko ideální. Jeho pravidelná konzumace posiluje srdce a cévy, snižuje hladinu cukru v krvi a má pozitivní vliv na zažívací soustavu. Působí na zdraví dásní a protizánětlivě pro celý organismus.

Druhy jablek

Jablek je mnoho druhů, z nichž některé jsou velmi oblíbené. Na našich pultech můžete spatřit především Golden delicius, což je jablko žluté až zelené barvy, které je velmi sladké. Jonagold jsou jablka, která se vyskytují v žlutě červené barvě a hodí se spíše na vaření, můžete je však konzumovat i čerstvá, mají také sladkou chuť. Velmi hezké je jablko odrůdy rubín, které je vhodné i k dekoraci na stůl, obzvláště když je pěkně vyleštěné. Má lehce moučnou sladkou chuť.

Jablko spartan má rubínovou barvu a je velmi sladké, vyznačuje se větším množstvím šťávy a vysokou křupavostí. Hodí se ke skladování po celou zimu. Velmi krásná jsou jablka granny smith, které mají sytě zelenou barvu. Jsou nakyslá a hodí se do salátů nebo jako ozdoba na talíř.

Sladké recepty

Jablka se hodí nejvíce na sladké recepty. U nás je nejvíce oblíbený štrůdl, také jablečná bublanina nebo koláč s jablky. Hodí se i na sušení, plátky, které jsou usušené, se nazývají křížaly a snadno si je můžete vyrobit i doma. Ani nemusíte mít sušičku, stačí je jen rozložit na síťku a nechat schnout na vzduchu. Nakrájejte je na tenké plátky, aby se brzy zbavily vody.

Výborné je pečené jablko, které si jen posypete skořicí a cukrem. Dáte jej upéct vcelku v troubě. Nebo jablka v županu, která se opékají v těstíčku.

Jablečný koláč s drobenkou

zdroj: Depositphotos

Jablečný koláč s drobenkou je výtečná svačinka, dezert po obědě ke kávě nebo jen tak. Náplň vám zajistí tu pořádnou porci jablek. Můžete ji zpevnit i pudinkem nebo přidat tvaroh.  

Ingredience:

 Na drobenku:

Postup:

  1. Jablka ostrouhejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky. Prosypejte skořicí a trochou cukru, přidejte nasekané mandle.

  2. Z mouky, cukru, másla, vejce a prášku do pečiva si připravte těsto, kterým vyložte formu. Poté posypejte jablečnou náplní.

  3. Drobenku si vytvoříte tak, že zpěníte máslo a posypete cukrem s hladkou moukou. Zamícháte a vytvoří se vám hrudky, nechejte vychladnout, poté rozdrobte na koláč.

  4. Pečte na 180 °C 45 minut, až bude drobenka opečená do zlatova.

Slané recepty

Jablka se hodí i na slané recepty. Po takové kachně na jablkách se jen zapráší. Můžete je přidat i k vepřovému masu. Libové kotletě i bůčku. Jablka se dají i plnit. Jestliže rádi grilujete, přidejte k masu a zelenině také jablka. Výborné jsou grilované plátky jablek nebo také se sýrem či skořicí.

Kuře na jablkách

zdroj: Depositphotos

Kuře na jablkách je výborný podzimní oběd. Je to jednoduché jídlo, které se rychle připravuje. Jablka můžete zvolit obyčejná na pečení, například jonagold nebo idared. Ke kuřátku si dejte vařené brambory omaštěné máslem a posypané čerstvými bylinkami, například pažitkou nebo petrželkou.

Ingredience:

Postup:

  1. Kuře omyjte a dejte do zapékací mísy. Jablka očistěte a nakrájejte na kousky. Přidejte ke kuřeti. Potřete kuře česnekem a posypejte majoránkou a solí.

  2. Dejte na vrch lžičku másla, přilijte trochu vody pod maso a pečte v troubě na 200 °C nejdříve zakryté a pak jej odkryjte a dopečte na nižší teplotu. Průběžně podlévejte.

  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, uvařte v osolené vodě a přeceďte. Polijte rozpuštěným máslem a posypejte pažitkou s petrželkou.

Nápoje z jablek

Jestliže máte doma odšťavňovač, připravte si skvělé jablečné smoothie. Smíchejte jablka s hruškami, pomerančem, skořicí a trochou mrkve. Můžete si udělat také mošt, ze šťávy, kterou jen povaříte a dosladíte cukrem. Jestliže máte šťávy příliš, vyrobte si z ní svěží kvašený cider. Stačí jen přidat kvasinky nebo nechat jen tak a nechat odležet 2 měsíce. Ze zkvašené jablečné šťávy lze vyrobit i domácí ocet.

Co vás zahřeje úžasně v zimě je jablečný horký nápoj. Mošt nebo šťávu jen zahřejete v hrnci se skořicí a trochou citronu a dosladíte medem. Můžete jej smíchat i s hruškovým džusem, brusinkovým, rakytníkovým nebo třeba pomerančovým.

Podzimní smoothie

Podzimní smoothie je plné vitaminů a skvěle chutná. Využijete jablka, hrušky a také pomeranč. To vše přisladíte třtinovým cukrem a okořeníte skořicí.

Ingredience:

Postup:

  1. Zeleninu a ovoce očistěte a nakrájejte na kousky. Vložte do mixéru a pomixujte.

  2. Přidejte skořici a cukr a chvíli ještě mixujte. Poté nalijte do sklenice a ozdobte brčkem. Na okraj můžete dát plátek pomeranče nebo jablka.

Vyzkoušejte také další jablečné recepty z naší sbírky.

Zdroje: healthline.com, apetitonline.cz

Od: PelMel, 18.10.2022