Na počátku by mělo zaznít upozornění, abyste jablka před konzumací neloupali. Těsně pod slupkou se totiž nachází mnoho cenných vitamínů a minerálů, o které byste se loupáním ochudili. Zbavili byste také jablko spousty vlákniny, která je ve slupce obsažena. Vláknina je důležitá pro správné trávení a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Některé látky, které se nachází ve slupce či těsně pod ní, bojují proti ekzémům, srdečním chorobám a mají protirakovinné účinky.
Nejvhodnější ke konzumaci jsou samozřejmě jablka ve variantě Bio, protože tam nemusíte mít strach, že pokud sice jablko neoloupete z důvodu ztráty prospěšných látek, můžete pro změnu do těla dostat nějakou tu dávku zbylých pesticidů. Před konzumací ovoce proto řádně omývejte a upřednostňujte plody tuzemské před zahraničními.
Jablka řadíme mezi malvice stejně jako například hrušky. Více než 84 procent jejich obsahu tvoří voda, jablko tak dokáže člověka osvěžit i uhasit žízeň. Jedno středně velké jablko obsahuje pouze cca 50 kalorií, spoustu živin, ale téměř žádné tuky. Ze živin můžeme zmínit draslík, který hraje důležitou roli při zásobování mozku kyslíkem, funkci ledvin a svalů.
Vitamíny a minerály
Kromě draslíku obsahují jablka také vápník a hořčík, vitamín C a zmíněnou vlákninu, která podporuje vyprazdňování a tím pročišťuje střeva. Jablko obsahuje i antioxidanty, zdravý cukr (fruktózu) a pektin. Pektin se řadí mezi vlákninu a od základní skupiny se liší tím, že je ve vodě rozpustný. Váže nadbytečné tekutiny a toxiny včetně těžkých kovů a odvádí je z těla ven. Povzbuzuje činnost střev a tím je pročišťuje. Jablka díky své schopnosti odvádět z těla toxické látky i nadbytek cholesterolu, čistí také játra. Tento účinek mají však pouze jablka syrová.
Vliv na trávení
Jablka pomáhají při bolestech hlavy nebo poruchách trávení. Kyselá jablka podporují činnost střev, pokud trpíte zácpou, jsou pro vás nejvhodnější. Moučná sladká jablka mají účinek opačný, tudíž pomáhají při průjmu. Díky vitamínům C, A a B6 jsou jablka vhodná při chřipce a nachlazení, při horečce a kašli. Klidně zkonzumujte denně několik plodů.
Salát, jehož nasládlou chuť si zamilují i děti.
Zdravé srdce
Jablka upravují také hladinu krevního tlaku i hladinu cholesterolu, čímž brání vzniku aterosklerózy. Dvě jablíčka denně nebo dvě skleničky šťávy z jablek výrazně snižují riziko vzniku infarktu myokardu. Srdce i cévy chrání vitamíny A, C, E, polyfenoly a další látky obsažené v těchto plodech. Jsou výborná nejen pro zdravé srdce, ale také pozitivně působí na zuby a dásně. Podporují imunitní i nervový systém. Jablka obsahují také kromě zmíněného železa, tudíž pomáhají při chudokrevnosti a preventivně působí proti tvorbě ledvinových a žlučových kamenů.
Jablka by měli pravidelně konzumovat jedinci, trpící dnou a revmatismem. Pravidelná konzumace tohoto ovoce výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, čímž pomáhá v prevenci i léčbě dny.
Jablka a diabetes
Jablka pozitivně působí také při onemocnění cukrovkou. Dokáží snížit hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetiky 2. typu klíčové. Tuto schopnost má na svědomí opět pektin, který tvoří zhruba jednu třetinu jejich obsahu. Pravidelná konzumace jablek je rovněž velmi dobrou prevencí proti tomuto onemocnění.
Hubneme s jablkem
Jablka rovněž napomáhají ke snížení váhy. Zaženou chuť na sladké, přitom jsou jejich kalorie zanedbatelné. Navozují pocit sytosti, protože pektin v žaludku nabobtná. Vyšší obsah draslíku zabraňuje nadměrnému ukládání vody v těle, což je také jedna z častých příčin, proč se hubnutí nedaří.
Jablka zpomalují proces stárnutí. Ne snad, že byste zůstali navěky mladými nebo vám vymizely vrásky, jejich omlazovací schopnost spočívá v jejich schopnosti regenerovat tělo. Kvalitní jablečný ocet tuto schopnost ještě zvyšuje.
Není mnoho receptů na sladké ovocné saláty. Tento mají v oblibě mé dcery. Je jednoduchý a potřebujete k němu jen pár ingrediencí, které jistě máte běžně doma.
Zdravý spánek
Chcete si dopřát kvalitnější spánek? Zkuste čaj ze sušených jablíček. Dvě lžíce sušených jablek (křížal), jednu lžičku meduňky a jednu lžičku heřmánku zalijte třemi decilitry vroucí vody a 15 minut louhujte. Poté sceďte, křížaly vymačkejte a popíjejte. Při nachlazení můžete přidat lžičku medu.
Jak vidíte, jablka jsou takovým malým zázrakem pro naše tělo a především zdravé tělo. Dopřávejte si je proto dle libosti.
Cítíte, že na vás jde hlad, ale nemáte prostor vyvařovat? Hledáte zdravou alternativu mlsání nebo jen potřebujete tip na chutnou svačinku? Zkuste zkombinovat ovoce se skořicí a oříškovým máslem a máte vyhráno!