Barvy jsou základ
Zařízení malé kuchyně musí ctít světlé barvy. Naštěstí je bílá barva univerzální a moderní. Určitě po ní sáhněte jako po základové barvě. Kombinovat ji můžete se světle šedými nebo béžovými odstíny, aby působila útulněji. Bílá prostor prosvětlí a opticky zvětší. Na kuchyňské skříňky nedávejte úchytky, skříňky a stěna by měly být vymalovány stejnou barvou.
Dojem z většího prostoru získáte i výběrem správného osvětlení. V malé kuchyni si nevystačíte jen s centrálním světlem. Je třeba vybrat i několik doplňkových zdrojů osvětlení, minimálně nad kuchyňskou linkou.
Volná pracovní deska
Kuchyň musí sloužit k přípravě pokrmů a pro ty není až tak důležitý super moderní spotřebič se stovkou funkcí. Při vaření a chystání potřebujete hlavně dostatečný prostor. Nic nestresuje tolik, jako pracovní deska, která je po celé délce u zdi osázena stojánky, rychlovarnou konvicí, mikrovlnnou troubou, toustovačem, stolním grilem, multifunkčním hrncem a kávovarem. Všechno z desky musí pryč. Máte indukční desku? Vyhoďte rychlovarnou konvici. Vodu na sporáku ohřejete rychleji. Kávovaru můžete najít místo i jinde a vše ostatní by mělo putovat do polic a zásuvek. Naprostým minimem je souvislá volná plocha v délce 80 cm. Jakmile dosáhnete kompletně volného prostoru na pracovní desce, bude se vám v kuchyni fungovat mnohem lépe.
Jak vybírat zařízení malé kuchyně
Prostor musí být dokonale využit, proto volte horní skříňky až ke stropu. Do spodního prostoru nechejte instalovat zásuvky a volte raději větší počet nízkých zásuvek. Pokud už máte ve spodním prostoru skříně, nechejte si vyrobit další police.
Dřez zvolte bez odkapávače, vyberte troubu, která nahradí i mikrovlnku a gril. Namísto mixéru, odšťavňovače, mlýnku na maso a nejrůznějších sekáčků zakupte multifunkční kuchyňský robot. Tomu vyhraďte dostatečný prostor ve skříňce, nenechávejte jej na kuchyňské lince. Spotřebiče volte vestavné. Veškerá hluchá místa, nebo prostor, kde nejsou skříňky, vyplňte policemi. V opravdu malé kuchyni lze ke stolování využít kuchyňský pult s barovými židlemi nebo rozkládací stůl umístěný na zdi.
Umístění spotřebičů
V malé kuchyni budete muset ještě více dodržet pravidla pro umístění spotřebičů. Lednice nesmí stát vedle myčky ani vedle trouby. Vedle lednice musíte mít prostor pro odložení potravin a následovat by měl dřez. Zvažte, zda nemůžete lednici umístit na chodbu. Kromě úspory místa v kuchyni získáte i nižší spotřebu energie. U dřezu můžete použít vertikální odkapávač. V malé kuchyni je nezbytným kusem vybavení digestoř, protože nelze zajistit dostatečné odvětrávání vlhkosti a zápachu otevřenými okny. Kuchyň by měla být rozmístěna tak, aby vzniknul trojúhelník mezi dřezem, lednicí a varným centrem.
Organizujte a chytře doplňujte
Přesně si rozmyslete, co ve které skříňce bude umístěno. Následně zakupte praktické organizéry.
Nekupujte kořenky, sáčky s kořením nechejte v organizéru.
Kupte stojany na poklice.
Namísto spodního soklu nechte instalovat šuplíky. Hodí se na čistící prostředky, plechy na pečení, boxy na potraviny i na sezónní věci uložené do vakuových pytlů.
Pro rohové skříňky využijte otočné a výsuvné systémy.
Dřez volte takový, aby k němu byla přídavná deska. Tou dřez přikryjete a rozšíříte pracovní plochu. Podobným postupem lze rozšířit plochu i nad varnou deskou.
S doplňky opatrně
Bez doplňků by byla kuchyň neútulná, v malé kuchyni ale buďte opatrní. Vhodným doplňkem je třeba vertikální bylinková zahrádka, která je krásná i účelná. Namísto obrázků zvolte na jednu zeď textilní tapetu. Ta nesmí mít výrazný vzor.
A jaké je poslední pravidlo pro dobře zařízenou malou kuchyni? Udržovat pořádek.
Zdroje: Forbes.com, Architecturaldigest.com, Momforallseasons.com, Wellandgood.com