Pravidla pro těstovinové pokrmy
Základem dobrého jídla s těstovinami jsou kvalitní suroviny, které se nerozvařují. Těstoviny vařte v dobře osolené vodě. Na 100 g těstovin počítejte 1 litr vody. Během vaření těstoviny promíchejte a hotové neproplachujte. Hotové těstoviny nepotřebují olej, jen je rychle servírujte s omáčkou. Dobrou zprávou je, že omáčky na těstoviny zvládnou i naprostí začátečníci nebo starší děti.
Základní rajčatová omáčka na těstoviny
Nechcete se vzdát oblíbené a tradiční rajčatové chuti? Stačí 15 minut a vykouzlíte výbornou rajčatovou omáčku. Do pánve dejte olej a restujte jednu cibuli pokrájenou na kostičky. Přidejte česnek a nahrubo nastrouhanou mrkev. Smíchejte s loupanými rajčaty (1 balení). Ochutit můžete oreganem, bazalkou či tymiánem. Po prohřátí směs rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku můžete připravit i s čerstvých rajčat, ale sterilovaná rajčata přípravu urychlí.
Variací základní rajčatové omáčky je přidání pokrájené červené papriky na orestovanou cibulku a zalití trochou bílého octu. Ocet se vyvaří a pokračuje se v receptu stejně. Nakonec se přidávají pokrájené olivy.
Omáčka chutná výborně s masovými kuličkami, ty si můžete připravit ve větším množství a mít je v mrazáku, pokud zrovna není času nazbyt. Rajčatovou omáčku ale můžete doplnit jen nadrobno pokrájenou šunkou a strouhaným sýrem.
Tradiční boloňská omáčka
Základem tradiční boloňské omáčky je směs mletého vepřového a hovězího masa. K ní se přidávají loupaná rajčata. Mleté maso je rychle připravené, příprava omáčky zabere jen pár minut.
Na 1 balení směsi mletého a hovězího masa potřebujete ještě 100 g slaniny pro výraznější chuť. Na pánvi rozehřejte trošku oleje, přidejte nakrájenou cibuli a slaninu. Chvíli restujte a vmíchejte mleté maso. Okořeňte bazalkou, oreganem nebo tymiánem. Promíchejte se strouhanou mrkví a strouhaným celerem (jedna čtvrtina). Zalijte loupanými rajčaty a můžete mírně podlít vodou. Omáčka vydrží dlouho sterilizovaná, můžete si ji připravit ve velkém množství a zavařit do sklenic.
Smetanová omáčka na těstoviny
Smetanová omáčka se připravuje restováním cibule na oleji a zasype se moukou. Cibulová jíška se zalévá mlékem a přidává se prolisovaný česnek. Do hotového základu se vmíchá strouhaný eidam, omáčka se ochutí muškátovým oříškem. Namísto eidamu můžete vyzkoušet i výraznou nivu nebo goudu.
Do smetanové omáčky můžete přidat i ricottu nebo jogurt.
Čedarová omáčka
Připravte si základní bešamelovou omáčku (orestujete máslo a mouku, rozmícháte s mlékem). Přidáte plnotučnou hořčici a ochutíte bylinkami. Nakonec vmícháte strouhaný čedar a necháte mírně rozpustit. Můžete ozdobit trochou restované slaniny.
Houbová omáčka na těstoviny
Na houbovou omáčku můžete použít čerstvé žampiony, hlívu ústřičnou, sušené houby předem rozvařené v mléce nebo houby sterilované (bez kyselého nálevu) či mražené. Stačí orestovat cibulku, přidat houby, ochutit bylinkami a krátce povařit. Můžete podlít vývarem. Ke konci vaření přidáte smetanu ke šlehání a prohřejete.
Omáčka s uzeným lososem
Výborná omáčka, která stále patří mezi rychlovky. Na restovanou cibulku přidejte kousky uzeného lososa a zalijte vínem. Přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu a ochuťte bylinkami. Nakonec vmíchejte smetanu.
Supr rychlovka pro přípravu těstovin
Těstoviny můžete rychle smíchat jen s pestem a restovanou slaninou. Pro výraznou chuť přidejte strouhaný parmazán. Eidam zde opravdu není na místě a na výsledku byste si pochutnali mnohem méně.
Pesto si můžete připravit i domácí. Kromě bazalky vyzkoušejte špenát, rukolu či brokolici. Nezapomeňte na sekané kešu oříšky. Těstovinové pokrmy hrají všemi barvami a mohou mít tisíc různých příchutí. Určitě se vám neomrzí.
Zdroje: theMediteraneanDish.com, Delish.com, TasteofHome.com, aCoupleCooks.com, SeriousEats.com