Změna nejen v šatníku
Během zimního období je pro nás přirozené, že změníme šatník a obuv. Máme jiné zvyklosti, upravený je i denní režim. Proto by mělo být stejnou samozřejmostí, pozměnit jídelníček. V zimním období zařazujte více sezónní suroviny a seznamte se s teorií čínské medicíny o zahřívacích potravinách. V zimě potřebuje tělo mnohem více energie na to, aby se zahřálo, základem by měly být vydatné polévky, maso, omáčky a kořeněná jídla.
Zahřívací potraviny
Zahřívací potravina může mít na dotek libovolnou teplotu (i studenou), přesto po jejím pozření tělo zaznamená příjemně hřejivé teplo. Čínská medicína určuje zahřívací potraviny podle jejich vnitřní energie. Zahřívací potraviny jsou ty, které podporují a urychlují cirkulaci krve. Zahřívací potraviny pomáhají s adaptací těla v zimním období, s jejich pravidelnou konzumací udržíte na uzdě rozkolísané emoce a prospějete vnitřním orgánům.
Po celý rok by je měli vyhledávat ti, kteří trpí pocity studených rukou a nohou, trápí je málo energie a nutkání na časté močení. Zahřívací potraviny potěší ty, kteří chtějí hubnout, podpoří funkci metabolismu až o 15 %.
Jídelníček ze zahřívacích potravin
K zahřívacím potravinám můžeme zařadit veškeré polévky a omáčky. Dále pokrmy, které připravujete vařením, pečením, dušením a restováním. Připravujte si drůbeží, hovězí a vepřové maso. Přidávejte sójovou omáčku, skořici, zázvor, pepř, cibuli nebo česnek. Nebojte se chilli, kurkumy, kari nebo zázvoru. Z příloh jsou vhodné jáhly, batáty, luštěniny, rýže a pohanka. V jídelníčku by neměly chybět tepelně upravené potraviny jako pórek, křen, celer nebo mrkev.
Namísto ranního pečiva si připravujte obilné kaše s vařeným ovocem, ke svačinám a večeřím zařazujte zeleninové a luštěninové polévky. Co nejvíce používejte výrazná koření. Do sladkých jídel je vhodná skořice nebo hřebíček.
Oblíbené zahřívací potraviny
Dýně, batáty, křen.
Broskve, rozinky, sušené ovoce.
Maso a ryby.
Zvěřina a mořské plody.
- Plísňové sýry, vejce a tuky.
Do polévek přidávejte zavářky a luštěniny pro zahuštění.
Nezapomínejte na vodu
Pití čisté vody je důležité po celý rok. V zimním období pijte vodu pokojové teploty. Aby měla prohřívací efekt, zamíchejte do ní skořici a ochuťte plátky pomeranče.
Do zahřívacího čaje
Nezapomínejte na teplé nápoje. Perfektní pro zimní období jsou čaje ze zázvoru nebo šípků. Zahřívací potravinou je med, minimálně v zimě vyměňte bílý cukr za med. Skořici a hřebíček můžete přidávat i do teplých nápojů. Na mlsání můžete vyzrát kvalitním kakaem, kvalitní horkou čokoládou nebo černým čajem slazeným medem.
Na přípravu lahodného domácího šípkového čaje postačí trocha sušeného šípku. Nasbírat jej můžete na spoustě míst v naší bohaté přírodě, třeba během podzimních procházek, a nasušit si jej do zásoby na celou zimu. Pokud máte k dispozici šípek ještě čerstvý, můžete připravit lahodný čaj i z něho. Bleskový nápoj od tohoto receptu ale nečekejte, připravit dobrý šípkový čaj chce čas. ### Aby lépe chutnal... Takto připravený čaj je nejen lahodný, ale také plný vitaminu C a dalších prospěšných látek, …
Neutrální potraviny
Přemíra zahřívacích potravin může vést k nerovnováze. Budete ji vnímat jako neklid, hyperaktivitu, podrážděnost. V zimním období byste neměli zapomínat na neutrální potraviny a kombinovat je se zahřívacími jídly. Z ovoce zařazujte datle, fíky, švestky a nejrůznější bobuloviny. Ze zeleniny vybírejte co nejčastěji zelí, červenou řepu, hrášek a brambory.
Pozor na syrovou a studenou zeleninu. Podle čínské medicíny nemá v jídelníčku v zimním období místo. Po chladném salátu se musí tělo zahřát a jako obranu začne v zimním období ukládat tuky. Vhodným doplňkem zeleninových salátů jsou proto v zimním období teplá ztracená vejce, grilovaná masa nebo pečená zelenina.
Čínská medicína touhu těla zahřát se spojuje i s úbytkem energie a únavou, zahřívací potraviny vám pomohou, abyste se v zimě cítili lépe.
Zdroje: CNM.com, PingMingHealth.com, Medium.com, FertileGround.com.au, HereByDesign.net