Strádání v zimním období
Během dlouhých zimních měsíců bychom se nejraději přidali k živočichům, kteří dokáží zimu spolehlivě zaspat. Bojujeme s únavou, nervozitou i častým nachlazením. Na vině je nedostatek slunečního světla a omezený pohyb venku. Právě v zimním období byste měli tělu dopřát mnohem větší porci vitamínů. Kromě nedostatku vitamínů je organizmus v zimě zkoušený nadmírou alkoholu a nezdravých potravin, minimem pohybu, stresem a horší kvalitou spánku.
Ačkoliv první leden vybízí k plnění nejrůznějších předsevzetí, rozhodně se v zimním období nepouštějte do drastických redukčních diet. Vsaďte na výživná jídla s dostatečným obsahem živin, vitamínů a minerálů.
Ochranná látka, vitamín
Tělo potřebuje celé spektrum vitamínů. Vitamíny D a K si tělo umí vytvořit, ostatní vitamíny získáváme ze stravy. Vitamíny A, D, E, K patří k vitamínům, které jsou rozpustné v tucích. Nachází se v mase, rybách, vejcích, ale i v řadě mléčných výrobků. Vitamíny řady B a vitamín C jsou vitamíny rozpustné ve vodě.
Jak už název napovídá, vitamíny rozpustné v tucích dokáže tělo zpracovat jen tehdy, pokud je přijímáme s alespoň malým množstvím tuku. Vitamíny, které jsou v listové zelenině zpracuje tělo lépe, pokud má salát například zálivku z olivového oleje. Kdo zmíněné vitamíny přijímá částečně z doplňků stravy, měl by s nimi konzumovat malé množství tuku (pokud už nejsou rozpuštěny v kvalitním oleji).
V zimě vsaďte na D a C
Vitamín D je zodpovědný za hormonální hladinu, posiluje imunitu a podporuje zpracování vápníku. V létě má tělo dostatek vitamínu D, protože pobýváme často na slunci. Nedostatek vitamínu D se projeví únavou i zhoršením spánku. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Bohužel je jej v běžných potravinách minimálně. Částečně pomoci mohou játra a houby.
Když se řekne vitamín, každý ví, o čem je řeč. A sice mluvíme o specifických mikro-živinách, které jsou účinné ve velmi malých množstvích, ovšem jejich příjem je nutný k dobrému zdraví, dokonce i k našemu přežití.
V chladných měsících je zapotřebí doplňovat vitamín C. Pozor ale na to, aby pocházel z přírodních zdrojů. Nejvíce bohaté na vitamín C jsou šípky, rakytník, černý rybíz, ale i růžičková kapusta, květák, jahody nebo kiwi.
Vitamín C je nezbytnou součástí naší stravy. Zdrojem vitamínu C však nejsou pouze citrusové plody. Jaké další potraviny mají vysoký obsah vitamínu C? Najdete jej i v potravinách, ve kterých byste to možná nečekali.
Doplňujte A, selen a zinek
Rozpustný v tucích je vitamín A, působí na kůži, kosti a zkracuje útrapy při nachlazení a nemoci. Stará se o imunitní systém a chrání buňky. Jeho bohatým zdrojem jsou játra, rybí tuk, vejce a mléčné výrobky. Najdete jej i v ovoci a zelenině. Sáhněte po mrkvi, žlutém ovoci a listové zelenině. Přírodním zdrojem vitamínu A je betakaroten. Betakaroten je v červeném, oranžovém a žlutém ovoci nebo zelenině.
Selen a zinek jsou důležité pro imunitní systém, jejich nedostatkem trpí většinová evropská populace. Nedostatek selenu je spojován s vyšším rizikem nádorových onemocnění. Nedostatek zinku se projevuje depresemi a zhoršenou odolností vůči stresu. Selen a zinek najdete v celozrnných obilovinách, oříšcích, avokádu i ve vnitřnostech. Dobrým zdrojem jsou tvrdé sýry, mořské plody a ryby.
Zinek potřebuje každá tkáň našeho těla. Nedostatek zinku poznáte na pleti, vlasech i náladě. Jaké jsou další projevy nedostatku zinku? Které potraviny zařadit do jídelníčku?
Základ stravy v zimním období
Vraťte se ke kořenům a tradicím, konzumujte stravu, která byla v zimním období typická pro naše zeměpisné pásmo. V zimním období by měla být strava postavena na větším množství kvalitního masa, ryb a luštěnin. Chybět nesmí kvalitní tuky a komplexní sacharidy.
Zelenina by měla být tepelně upravená, například krátce dušená nebo vařená nad párou. Ze zeleniny vybírejte kysané zelí, bílé zelí, kapustu, pórek, kořenovou zeleninu a červenou řepu. Pokrmy dochucujte česnekem a cibulí. Po celou zimu vám vydrží uskladněná jablka a hrušky. Častěji si připravujte zeleninové polévky.
Kvaste a kličte
V zimním období jsou studnicí zdraví fermentované potraviny a klíčená semena. Nakládat na kvašení můžete jakoukoliv zeleninu, stačí jen vyrobit jednoduchý nálev a směs zeleniny zatížit kamenem nebo vložit do nádoby s těsnící pružinou. Pro klíčitele začátečníky jsou nejvhodnější semena mungo, hrášek, čočka nebo rychle rostoucí řeřicha.
Klíčení semínek je snadné a zpočátku si vystačíte s tím, co máte doma. Zjistěte, jak klíčit semínka a jak získat multivitaminovou pilulku v podobě čerstvého klíčku. V zimě i v létě budete mít po ruce čerstvé klíčky plné výživných látek.
Více vitamínů tělu dopřejete, když brambory připravíte ve slupce nad párou, luštěniny se dají přidat do salátů nebo z nich připravíte pomazánky. V letním období si připravujte misky mraženého ovoce a uskladněte je na zimu.
Denně se projděte na čerstvém vzduchu, vyzkoušet můžete i současný hit, otužování.
Zdroje: Doctena.com, IntegrativeNutrition.com, Express.co.uk, NutritionAustralia.org, Pressed.com