Už naše babičky věděly proč jíst hrušky
Pamatujete si z dětství na hruškové kompoty, které nám babičky podávaly po obědě i po večeři a někdy i k svačině a to především v období, kdy jsme měli zácpu a problémy s vyprazdňováním? Hrušky jsou bohaté na vlákninu, která velmi dobře působí na naše trávicí ústrojí a díky jejich složení a vysokému podílu vody v nich, pomáhají při pročištění střev i s různými jinými trávícími obtížemi.
Dále je v hruškách obsažen vitamín B, sodík, draslík měď, zinek, vápník a fosfor a díky tomu vylučují těžké kovy a jedovaté látky (rtuť, olovo, kadmium) z těla ven. (zdroj: https://www.magazinzdravi.cz/hruska)
Hrušková šťáva
Sladká hrušková šťáva je osvěžující a velmi zdravá. Doporučujeme si ji dělat především ve dnech, kdy nejsme zrovna v nejlepším rozpoložení. Působí totiž jako přírodní antidepresivum díky vitamínu B3 a navíc chutná skvěle. Vysoký obsah draslíku zase napomáhá při poruchách srdeční činnosti, působí močopudně a má příznivé účinky na trávení a žaludeční potíže.
Vyzkoušejte naše hruškovo – jablečné smoothie a zlepšete si den sladkou chutí tohoto skvělého nápoje.
Pracharanda
Znáte pracharandu? Pokud ne, pak si ji rozhodně připravte a využijte např. k posypání sladkých kaší, bramborových šišek i jiných sladkých pokrmů. Dříve se využívala místo drobenky nebo k posypu koláčů.
Pracharandu si můžete připravit jednoduše doma a její příprava vám nezabere ani moc času. Tradiční surovinou k výrobě pracharandy dříve byly hruštičky pláňata, ale použít můžete jakékoliv hrušky ze zahrady, kterou máte zrovna k dispozici.
Výroba pracharandy:
K výrobě pracharandy budete potřebovat usušené hrušky, které rozemelete či rozdrtíte, přidáte cukr moučku a skořicový cukr a máte hotovo. Pokud potřebujete zpracovat starší hrušky horší jakosti, pak můžete také využít do této směsi a použít např. jako náplň nikoliv jako posypku. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pracharanda)
Hruškové křížaly
Křížaly byla oblíbená pochoutka dětí i dospělých nejen za dob našich babiček. Známější jsou jablečné křížaly, ale skvěle chutnají i ty hruškové. Vyzkoušejte si to a připravte si z nich odvar, který se používá již dlouhá léta a má léčivé účinky při zvýšené teplotě a zimnici.
Odvar z hruškových křížal:
Dvě hrsti hruškových křížal povaříte cca 5 min v 400 ml vody a necháte louhovat. Poté přecedíte a podáváte tento nápoj při zvýšených teplotách. Popíjet ho můžete po troškách celý den. V případě, že jsou teploty opravdu vysoké, můžeme dávky zdvojnásobit.
Hrušková maska na obličej pro krásnou pleť
Chcete vypadat zdravě a krásně po celý den? Pak vyzkoušejte hruškovou masku na obličej, díky které bude vaše pleť hladká a krásná.
K přípravě hruškové masky budete potřebovat:
- Pár kapek olivového oleje
- Najemno nastrouhanou hrušku
- Malou lžičku medu
- Vše promícháte a nanesete na obličej.
- Působit masku nechte 15 – 20 minut a pak smyjte.
Vaše pleť bude hladká a připravena na celodenní zátěž.
Jak zpracovat hruškové listí a slupky?
A na závěr pár tipů, jak můžeme zpracovat hruškové listí nebo slupky. Začneme od listí a znovu se poohlédneme do dob předešlých.
Hruškové listy můžeme zpracovat a vytvořit z nich čaj či odvar. Čaj je výborný pomocník a při zánětu močových cest a je hotov za pár minut.
K přípravě budeme potřebovat cca 100 g usušených listů z hrušek, které zalijeme litrem vroucí vody a 10 min. necháme louhovat. Poté scedíme a pijeme ještě teplý třeba celý den.
Odvar z hruškových listů se používal dříve jako koupel při potížích s hemeroidy. Odvar připravíte tak, že usušené listy přelejete horkou vodou a necháte 15 min. louhovat. Pak již stačí listy scedit a nalít do připravené koupele.
A jak na slupky z hrušek?
Důležité je vědět, že slupky z hrušek obsahují velké množství vitamínů a velmi příjemně působí na regeneraci kožní tkáně. Proto je můžete jednoduše využít při léčbě různých kožních poranění a to pouze tím, že slupku přiložíte na zranění a necháte léčebné účinky působit.
Když máte chuť na pečenou dobrotu, ale nemáte mnoho času, sáhněte po hotovém listovém těstě. Stačí jednoduchá náplň a za chvíli už si budete u kávy pochutnávat na ještě teplém, křupavém moučníku.
A jestli rádi pečete, pak tu pro vás máme skvělý tip na povidlové rohlíčky s hruškami.